понеделник, 19 юни 2017 г.

Шефът на ОП „Транспорт” Андрей Рунчев: Проблемът с паркинга в Сарафово е голям, 95 % от колите са на рент а кар компании


19.06.2017 понеделник


Предложих на фирмите, опериращи там, да си закупят 5-6 служебни абонамента и да освободят паркинга, каза Рунчев

Паркингът пред летището в Сарафово ще стане синя зона. Това показват нагласите в Общинския съвет на Бургас.

На днешното заседание на правната комисия докладната бе детайлно обсъдена. Със сигурност ще се търси различно от сегашното решение, защото паркингът не изпълнява обществена функция, решиха съветниците.

„Големият проблем е, че над 95 % от автомобилите са на рент а кар компании, 2/3 от тях са на една фирма. Реално няма какво да направим, защото не са в нарушение, но получаваме много сигнали, че съоръжението не изпълнява основната си цел. Заради това търсим други варианти, за да може до летището да има функционален обществен паркинг”, обясни директорът на ОП „Транспорт” Андрей Рунчев.

Той поясни, че вече е изпратил писма до рент а кар фирмите, предложил им е да си закупят 5-6 служебни абонамента и да изнесат всички останали автомобили извън съоръжението.

„Всички сме ходили в чужбина и сме наемали автомобили. Знаем, че те идват до летището или специално обособено място от друг паркинг, престояват до половин час, докато бъдат предадени на клиента. Не виждам какъв е проблемът това да се случи и със Сарафово. Фирмите могат да изнесат автомобилите си от оттам и да идват само, когато имат клиент”, допълни Андрей Рунчев.

Той е категоричен, че с новата промяна на правилата това ще се случи и паркингът ще се освободи. За да се контролира качествено синята зона там ще бъдат пратен поне един служител на ОП „Транспорт”, който да докладва за нарушители. Всеки пресрочил времето си ще бъде закопчаван със скоба.

Съществува идея и мястото да се превърне в платен паркинг, но е по-вероятно това да не се случи. В тази връзка общинският съветник от БСП Евгений Мосинов, който в отсъствието на председателя Костантин Луков, ръководеше комисията повдигна дискусията: Каква да е функцията на съоръжението – дали място за кратковременен престой или за по-дълъг?

По-удачно е да е за крактовременно спиране, заради което почти сигурно ще се приложи вариантът със синя зона. На този етап идеята мястото да се превърне в платен паркинг излиза твърде скъпа, тъй като трябва да се изгради цяла система за пропускане на автомобилите и да се направи ограда на паркинга, поясниха представители на Община Бургас.

В същото време в редакционната поща на Флагман.бг пристигна писмо от оперативния мениджър на „Топ рент а кар” Виктор Геновски.

Без да сме споменали по никакъв начин името на компанията му, управителят изглежда е свързал предходните ни публикации по темата(ТУК И ТУК) с поверената му фирмата и явно държи да поясни, че не правят нищо нередно.

„Паркингът, който се коментира в статията е обществен и се използва от много на брой частни лица, а също така и от не една компания за автомобили под наем. Свободният достъп до него и локацията му предопределят силната натовареност. Допускаме, че това явление носи известни неудобства на жителите на този район, но нито „Топ рент а кар”, нито някоя от другите компании, е извършила нещо нередно”, пише Геновски.

Според него, ако се направил детайлен анализ на автомобилите там, щяло да се види, че „имало много на брой автомобили на различни фирми, със сигурност биха били намерени и такива на „Топ рент а кар”, но това били единични случай”. Обикновено имало до 10-ина коли на фирмата, което е около 6-7 % от капацитета на паркинга.

Дали твърденията на Геновски са истина – всеки може да се убеди сам на място. Андрей Рунчев не уточни коя фирма визира в думите си, но неговият процент, е много по-висок – над 75 % от паркоместата са заети от една рент а кар компания, категоричен е той. Тънкият момент е, че голяма част от автомобили не са брандирани и само може да се гадае чия собственост са.

Източник: flagman.bg