петък, 1 септември 2017 г.

2,5 млн. българи не знаят, че имат акции


01.09.2017 петък




Проверете къде сте дали боновете си от масовата приватизация, може да имате дивиденти, съветва Делян Добрев

Добре е родените преди 1978 г. да проверят боновите си книжки от масовата приватизация, за да разберат дали им носят доходност. Това каза пред Радио "Фокус" Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика и член на комисията по икономическа политика и туризъм. По думите му в България към момента има около 2,5 млн. души, които разполагат с акции от масовата приватизация и не знаят в коя компания са и дали им носят доходност.

"Много хора по време на масовата приватизация получиха бонови книжки с 25 000 лева и масово ги дадоха във фондове. Някои от тях излязоха пирамиди и хората си загубиха парите. Други обаче управляваха добре средствата на тези вложители и сега носят висока доходност на тези инвестирани бонови книжки. Почти всички, родени преди 1978 г. вероятно имат акции от масовата приватизация", коментира той. Делян Добрев препоръча хората да проверят в кои фондове са дали своите книжки, за да потърсят дивидентите си, ако имат такива. Той припомни, че дивидентите се пазят 5 години назад по закон и след това остават в полза на компанията.

Промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа затваря законовата рамка, регламентираща капиталовия пазар, каза още Добрев. "Важно е от една страна за малкия и среден бизнес в България, защото освен банковото кредитиране, ще има възможност да финансира своите инвестиции, набирайки средства през капиталовия пазар. От една страна е важно за бизнеса, за неговото развитие, което дава отражение върху развитието на икономиката като цяло. От друга страна, е важно включително за обикновените хора особено средната класа. Ако погледнем статистиката през миналата година в България има 180 000 души, които са получавали месечен доход над 2 000 лева. Според мен това можем да приемем за средна класа в България", отбеляза той. "Ако погледнем резултатите или доходността на тази наша почти несъществуваща борса, която е едва 8% от БВП, в сравнение със 100% в развитите държави, преди ръста с 50% от средата на миналата година досега, акциите средно на година са носили доходност от 11% от 2009 до 2016 г.", коментира Добрев.

Източник: standartnews.com