понеделник, 30 октомври 2017 г.

38 фламинги бяха заснети в Атанасовското езеро край Сарафово - ВИЖТЕ СНИМКИТЕ


30.10.2017 понеделник


За първи път в Бургас са забелязани и заснети цели 38 фламинги. Преди години по някоя заблудена птица от този вид кацаше тук веднъж на петилетка. Напоследък те посещават града на все по-големи групи. Според специалистите е твърде вероятно в близко бъдеще фламинги да започнат да гнездят тук, както го правят лебедите, например.


За 38-те птици съобщи любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Те са забелязани в Южните солници на Атанасовско езеро, от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.


Розовото фламинго много рядко посещава тази част на езерото, но явно е било привлечено от благоприятните условия и наличието на храна тук. Наблюдението на внушителния брой птици е второто подобно за България в последните дни. По-рано през седмицата на яз. "Студен кладенец" в Източни Родопи са забелязани 53 птици, което вероятно е най-високата численост за този вид, отбелязвана някога в България.


И вие може да стането свидетели на тази колоритна гледка, като посетите Атанасовско езеро в района на Пътеката на саблеклюна (вдясно от кръговото на изхода за "Сарафово", точно до бензиностанция "Лукойл").


Източник: Община Бургас