петък, 29 юни 2018 г.

С влак до Сарафово, ето маршрута на градската железница

29.06.2017 петък

 

Осигурено е финансиране от 55 млн.лева, линията ще е електрифицирана


Идеята за изграждането на железопътна връзка от центъра на Бургас до летището има както поддръжници, така и критици, пише сайтът Burgas1.org.

Ако въпросът за нуждата от подобна инвестиция е меко казано спорен, реалната работа по проекта е съвсем истинска. През 2015 година беше изготвен идеен проект, като проектант е "Трансгео" ООД.

Според проекта линията тръгва от жп гара Бургас, върви 2 км до гара Владимир Павлов, и оттам потегля по съществуващата товарна линия към Поморие. След 4.8 км спира на "Солниците. След "Солниците" до км 7.506 се запазва старото трасе на линията.

Оттук (преди пътен възел за Каблешково) жп линията се отделя от съществуващата, преминава под Републиканския първокласен път I-9 и по ново трасе поема към летище Бургас и кв. Сарафово.

Дължината на новия участък от железопътната връзка е 3.2 км. Така общата дължина на трасето е 13 км. Стартирането на обществената поръчка за проектиране тогава беше мотивирано с нуждата от "удобен и бърз превоз на пътници между жп гара Бургас и летище Бургас".

В интервю за infrastructure.bg инж. Илия Илиев, управител на проектантите от "Трансгео" ООД, обяснява положителното въздействие при реализирането на проекта:"Към настоящия момент не съществува комбиниран транспорт, който да обслужва нуждите на пътниците между жп гара Бургас и летище Бургас. Изграждането на железопътна връзка между града и летището ще осигури по-добра координация между отделните видове транспорт и ниво на обслужване, отговарящи на изискванията за съвременно придвижване."


Инж.Илиев допълва, че като проектант е срещнал пълна подкрепа от страна на общинската администрация и ръководство на Бургас.

"Чрез изграждането на железопътната връзка ще се осигури алтернативна линия за градски и крайградски обществен транспорт, която в съчетание с автобусния и тролейбусния транспорт ще създаде повече удобства на жителите и гостите на град Бургас.", казва още инж.Илиев.

Вече стана ясно, че проектът е включен за финансиране в новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020”. Добрата новина е, че има варианти трасето да бъде продължено до Слънчев бряг.

От НКЖИ уточниха, че линията ще бъде електирифицирана, заради изисквания за екосъобразност. Идеята на този проект и всички инициативи на НКЖИ за жп връзка с летищата е да се осигурява равнопоставен достъп на гражданите до различни видове транспорт.

Поради сравнително късите разстояния, мотриси ще се движат на 30 минути и всеки гражданин ще може да планира пътя до летището.

Източник: Флагман