понеделник, 13 август 2018 г.

Автобус 15 пътува на загуба ?

13.08.2018 понеделник


Общинският превозвач "Бургасбус" ЕООД ще оптимизира курсове по три линии - №7, №7а и №8. Тези линии свързват града с кварталите - "Долно Езерово", "Лозово", "Гоно Езерово". Причината за налаганата оптимизацие е, че в курсовете са повече в сравнение с тези за кварталите "Сарафово" и "Банево", а приходите от тях са малко.

"С помощта на наши служители - шофьори и кондуктори, направихме допитване до пътуващите. Оказа се, че има курсове, при които пътниците са седем, осем или девет души", каза управителят на общинския превозвач Петко Драгнев по време на заседание на Комисията по морско дело и транспорт в ОбС. Тя проведе редовната си сбирка за първи път, не в залата на местния парламент, а на остров "Света Анастасия".

Курсовете за Долно Езерово са 97, а приходите оттях са 45 000 лева, тези за Лозово са 52, а приходите - 10 000 лева, сочи справка на "Бургасбус". За сравнение през юли курсовете до Сарафово са 110 на ден, а приходите от продажба на билети и абонаментни карти възлизат на 140 000 лева. До Банево всеки ден курсовете са 66, а приходите - 70 000 лева. Курсовете за кварталите "Рудник" и "Черно море" са 52 на ден, а приходите оттях - 35 000 лева.

От общинският превозвач предлагат да се намалят курсовете до кварталите - "Долно Езерово", "Горно Езерово" и "Лозово". "По този начин ще решим и част от проблема ни - недостиг на водачи на автобусите. Имаме недостиг и на сервизни работници. Сегашното положение ни изправя пред дилемата те да работят и в празнични дни, за да изпълняваме всички курсове. Ако промените влязат в сила, ще имаме пет водачи на ден, които ще могат да изпълняват курсове по други линии", обясни Драгнев.

Съветниците от Комисията по транспорт и морско дело подкрепиха писмото му, което ще бъде разглеждано и на предстоящата сесия на ОбС.

Източник: Черноморие БГ