понеделник, 10 септември 2018 г.

Мазут на плажа в "Сарафово"

10.09.2018 понеделник

Плажът в бургаския квартал „Сарафово“ е осеян с топчета мазут, сигнализираха слушатели на БНР – Бургас. Туристи разказаха, че замърсяването е от тази сутрин.

Топчетата мазут са на сушата, смесени с водорасли, а малкото плажуващи в слънчевия ден вече се чудят как да изчистят краката си:

“…И съм се изцапала и на двата крака. От сутринта е така, вчера го нямаше. Редовно, от шест години идвам тук. За първи път виждам тук мазут. Моят мъж замина за препарат, да се чистя…

… Преди малко дойдохме, не сме се изцапали още, защото не сме влизали в морето. И друг път пак е имало мазут, но по-малко. Притеснява ни, щом още не сме влезли в морето… Имаме си едно наум”

БНР – Бургас подаде сигнал до регионалната екоинспекция, наемателят на плажа трябва да извърши ръчно почистване, управителят на ивицата, обаче, не бе открит на място. Здравната инспекция ще вземе проби от водата. За замърсяване с мазут в бургаския залив проверява и „Морска администрация“. Сигналът до тях е от уикенда, все още няма установен източник.

Източник: БНР