вторник, 5 февруари 2019 г.

Незаконни постройки в Сарафово ?

05.02.2019 вторник


387 незаконни постройки на територията на Община Бургас са премахнати от началото на 2013 г. досега. Това става ясно от отговора на кмета Димитър Николов до общинския съветник Георги Дракалиев.

Статистиката е обвързана с приетите промени в Закона за устройство на територията от края на 2012 г. Тогава на общинските администрации бяха предоставени правомощия по установяване на незаконни строежи от четвърта, пета и шеста категория.

Най-много установени незаконно изградени строежи от пета категория има в кв. Победа – 164 броя. 158 от тях вече да премахнати, а 6 са с издадени заповеди.

В ж.к. "Меден рудник" от 142 установени, 85 са съборени, а 57 с издадени заповеди.

В кв. "Горно Езерово" са премахнати всички 94 установени незаконни постройки. В кварталите "Рудник" и "Черно море" са описани 30 строежи, като 24 са премахнати, а 4 са с издадени заповеди. Описани и съборени обекти има и в кв. Сарафово, Централна градска част, село Маринка и ж.к. "Славейков".


"През 2017 г., към мен се обърнаха жители на кв. "Рудник", протестиращи срещу арогантното и безнаказано поведение от страна на някои цигани, и по-специално придошлите от Сливен и заселили се в "Рудник" преди няколко години", припомня общинският съветник.

В подадените тогава сигнали се твърдеше, че в махалата и вилната зона на квартала се строят жилищни сгради, без издадени разрешения.

Хората тогава се възмущаваха, че в Рудник има незаконно изградени къщи, но за тях не се плащат абсолютно никакви данъци. Те твърдяха, че много от сградите са построени върху общински имоти, а в някои от тях има дори по няколко постройки, при това санирани. Върху тротоарни площи има изградени постройки, а също и стълбища, което е незаконно и затруднява пешеходците.

Източник: burgas24.bg