четвъртък, 23 май 2019 г.

Ще увеличат ли паркинга на солниците до Сарафово ?

23.05.2019 четвъртъкДа бъде разширен временният паркинг до Солниците на Бургас. Собствениците на автомобили да продължат да паркират там безвъзмездно. Това предлагат в докладна записка общински съветници от групата на ГЕРБ в морския град.


През последните години плажните ивици, на територията на Община Бургас, се посещават от все повече хора. От тази година и плажът "Сарафово Юг“ също е със стопанин. Районът се облагородява и почиства.

Басейните с лечебната кал и луга, известни като "Солниците“ или "Лугата“, също са едно от най-предпочитаните места от бургазлии и гостите на града. Природните дадености са прочути със своите лечебни свойства и благоприятно влияние върху редица неразположения и заболявания.

Към настоящия момент басейните с лечебна луга са в активите на предприятието "Черноморски солници – Бургас“. Предприятието е държавно до 1997 г., след което е приватизирано. С днешна дата собствеността е изцяло частна и към момента е предприета реконструкция на района.


"С оглед на интереса, от страна на жителите и туристите на Бургас, към плажовете и "Лугата“ Община Бургас се ангажира с осигуряване на места за паркиране на автомобили. В районът беше изграден паркинг на общински терен за 80 автомобила, който се предоставя за безвъзмездно ползване на бургазлии и туристите“, пишат в докладната записка съветниците.

Те обръщат внимание на факта, че статистиката от миналото лято показва, че паркингът е изключително посещаван и често паркоместата не са достатъчно. Затова предлагат да бъдат предприети действия за разширение на съществуващия паркинг в южна посока.

Източник: burgas24.bg