понеделник, 23 септември 2019 г.

Българското "Червено море" се намира до Сарафово23.09.2019 понеделникКогато стане дума за лечебна кал и луга край Черно море, повечето хора обикновено се сещат за Поморие. Край Бургас, обаче, има едно не по-малко атрактивно и интересно място, което освен с уникална природа се гордее и с потенциала си да лекува.

Мястото е познато на всички жители на Бургас, а през последните години все повече и на гостите на града.

Посещението на естествените басейни с лечебна кал, сол и луга е напълно безплатно, затова през лятото са обичайна гледка хората, нацапани с кал.

Между бургаските квартали „Изгрев“ и „Сарафово“ се намира Атанасовското езеро. То е част от Бургаския езерен комплекс и граничи на изток чрез Атанасковска коса, която представлява около 1 км дълга пясъчна коса с Черно море, пише pochivka.blitz.bg.

Езерото е крайбрежно и предлага голямо разнообразие на растителния и животинския свят, като част от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие и са световно застрашени.


За опазване на редки и изчезващи в страната и в Европа, гнездещи прелетни и зимуващи птици е създаден поддържаният резерват „Атанасовско езеро“.

Добиването на калта и лугата се прави по природосъобразен начин и не вреди на обитателите на езерото. Черната кал е доказано средство за облекчаване и лечение на различни заболявания.

Лечебната кал е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми.

Често водата в езерото има червен цвят, поради което посетителите шеговито го наричат „Червено море“.

Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година. Черноморската луга е с доказан медицински ефект – прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния апарат, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания.

Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е да се стои в лугата не повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето.

Разрешените за ползване басейни с лечебна кал и луга са в южната част на Атанасовско езеро до административната сграда на „Черноморски солници“.

Езерото е едно от трите Бургаски езера. То е свързано с Черно море посредством множество канали. Ето защо езерото е свръх солено.


В резервата се срещат различни видове бозайници като видра, дива котка, полевка и др. Среща се също етруската земеровка, която е най-малкият бозайник в света. От голямо значение е също видрата, която е със статут на световно застрашена.

Атанасовското езеро се намира в североизточния край на град Бургас и е известно като „птичият рай на България“. Тук е домът на над 300 вида птици. Някои от тях са застрашени от изчезване в световен мащаб.

Там са изградени и маршрути за посетители - Пътеката на саблеклюна и Пътеката на солта.


В средата на август огромно количество розови фламинга пристигнаха в езерото и предизвикаха небивал интерес у жителите и гостите на Бургас.Източник: glas.bg