четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Сарафово също с проект по националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност03.10.2019 четвъртък30 от общо 59 проекта по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност са постъпили от Бургас. Кандидатите са наши съграждани от 23 жилищни блока и 7 еднофамилни къщи.

По програмата ще бъде осигурена достъпна среда както на хора, живеещи в панелни блокове в града, така и на такива, живеещи в къща на село или в кварталите. При спечелен проект парите ще се преведат на съответния одобрен кандидат. Подадените бургаски предложения са от жилищните комплекси "Изгрев“, "Славейков“, "Лазур“, "Меден рудник“, "Братя Миладинови“, "Възраждане“, както и от кварталите "Лозово“, "Долно Езерово“, "Рудник“, "Черно море“ и "Сарафово“.

За високата успеваемост помогна предварителната местна разяснителна кампания и помощта с документалната подготовка, оказана от Община Бургас.

"Благодаря за активността на всички кандидатствали бургазлии, на съюзите и неправителствените организации на хората с увреждания, на експертите от дирекция "Социално подпомагане“. За пореден път доказахме, че успяваме, когато действаме екипно. Ако програмата бъде продължена, сме готови да помогнем с подготовката на проектите и на тези бургазлии, които сега не успяха да се справят със срока. Вярвам, че всички подадени 30 наши предложения са качествени и ще получат одобрение, за да стартира и тяхното изпълнение“, каза кметът Димитър Николов.

Тази национална програма на Министерство на труда и социалната политика е шанс за много хора, които не са излизали с години от домовете си, а и голяма помощ за обгрижващите ги роднини. Допустимите кандидати са хора, които се придвижват в инвалидна количка. По направлението за достъпна среда финансирането е в размер между 10 000 и 100 000 лева на всеки отделен проект. Парите могат да бъдат изразходени за изграждане на рампа, монтиране на електрически съоръжения - подемник, асансьор, и др.

Източник: burgas24.bg