понеделник, 25 ноември 2019 г.

За Сарафово няма да има безплатни печки



25.11.2019 понеделник



С разочарование за някои от присъстващите на общинското обсъждане на проекта за безплатната подмяна на печки започна срещата с представители на общината. Хората реагираха бурно след като разбраха, че кварталите Долно Езерово, Сарафово, Ветрен и Лозово остават извън плановете.Оказа се, че подобен проект ще бъде реализиран самостоятелно за Долно Езерово, а жителите на другите населени места могат да бъдат обхванати, ако остане финасиране. Пояснение защо проектът ще е само за ЦГЧ и за комплексите "Възраждане","Лазур","Братя Миладинови" и" Меден Рудник "зона направи зам.-кметът Руска Бояджиева.Според нея, той залага на места, където има отчитане на най -много ФПЧ и то такива, отчетени от станцията на общината. Тя поясни, че това не означава, че въздухът в останалите квартали е по-чист и обясни, че европейското финансиране е свързано с редица обстоятелства, които налагат реализирането на проекта в този вид.Въздухът в централните квартали бил по- мръсен, заради използването на дърва и въглища, застрояването, което пречи за проветрението и цялостната градска среда. Общината дава 40 процента от парите, а останалите 60 са от Европа.Затова трябва да се съобразяваме, поясни Бояджиева.

Общината ще трябва да реализира над 2 млн. евро по проекта от общо 16 млн.евро, отпуснати за всички бенефициенти.Той ще се реализира на три етапа, като първоначално 80 домакинска от Бургас ще могат да се възползват от него, в бъдеще те ще бъдат 1994.

Хората ще получат безплатно проектиране, уреди, монтаж, но ремонтните дейности в жилищата ще бъдат за тяхна сметка, както и разклоненията в системата, ако искат да има такива.

За да бъдат одобрени, семействата трябва да подадат правилно попълнени заявления и в срок.Ако се съберат повече, за да бъдат избрани потребители ще има състезателност на избора. За да получат безплатни печки, хората ще трябва да върнат старите си уреди, повече точки ще им носи фактът, че са направили саниране в домовете си. То може да бъде или самостоятелно изградено или по националната програма за енергийна ефективност. Задължително условие ще е всички данъчни задължения към общината да бъдат платени.

Заявления ще може да се подават по електронен път, в териториалните дирекции, като оттам и от ОИЦ може да се вземат нужните документи и да се получи още информация.

Екипи на общината ще контролират цялостната дейност, като правят проверки по домовете, за да няма злоупотреби.

До 10 декември ще се приемат предложения от граждани по проекта и цялостната организация, а в първите дни на януари ще започне и подаването на документите.

Въпроси, мнения и предложения могат да се подават на електронен адрес: okolnasreda@burgas.bg.
Образците на документите за кандидатстване по Схемата за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата са публикувани на следния адрес:

https://www.burgas.bg/bg/info/eventdetails/1440/38238

Проектът за подмяна на отоплителните системи се нарича "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN по Програма LIFE на Европейския съюз.

Той е финансиран по Споразумение за безвъзмездна финансова помощ № LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN AIR с Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия.

Бургас реализира проекта съвместно с пет други общини - Столична, Велико Търново, Русе, Монтана и Стара Загора.

Източник: bnr.bg