сряда, 27 май 2020 г.

Как Юрий Гагарин се озова сред самолетите на авиомузея в Сарафово ?

27.05.2020 сряда



В Авиомузея на летището край бургаския квартал Сарафово вече посреща посетителите бюст-паметник на първия човек, излетял в космоса – Юрий Гагарин. Оказва се, че той неслучайно се озовава сред експонираните самолети.

Дава под наем офис в Сарафово Виж ТУК

Юрий Гагарин каца в Бургас на 15 юни 1966 г., като неговото посещение тук е част от обиколката на България, която прави първият космонавт. По това време страната ни е на челни позиции в разработването на космическите технологии.

Той каца на бургаското летище с Ил-14. Експонат на този модел има изложен в експозицията на бургаския авиомузей и нищо чудно той да е същият самолет, с който Гагарин пристига край морето.


Той е тук заедно със съпругата си Валя, с която отиват до Ропотамо, разглеждат Стария град в Созопол, разхождат се до Слънчев бряг и до други забележителности в Бургас и региона.

Вечерта първият космонавт в света е посрещнат на площада пред бургаския катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, където му е връчен ключа на морския град.


Негов бюст-паметник е поставен пред сградата на някогашната селскостопанска авиация, която се намира на територията на Летище Бургас. Там той дълги години стои изоставен, докато екипът на авиомузея не решава да го премести в експозицията си.

Излят е нов постамент, а бюстът на първия космонавт е почистен и обновен и вече посреща посетителите, дошли да разгледат изложените тук самолети.

Кога обаче е изработен паметникът и кой е неговият автор така и няма запазени данни. Затова от бургаския Авиомузей призовават бургазлии да споделят с екипа му всяка една информация, която си спомнят за този мемориал, за да се запълнят белите петна в неговата история.

Източник: desant.net