петък, 7 август 2020 г.

Има ли мъртво вълнение в Сарафово ?

07.08.2020 петък



Мъртво вълнение с голяма ветрова вълна в Бургас. Явлението се нарича мелтем и не спира да се появява вече почти 60 дни. Това съобщи за Грамофона нюз старши-спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев.

„От Илинден насам морето се развали. От два-три дни флагът е червен, вълнението на морето е 3 бала, отдолу има дупки и ями”, обясни Русев.

По думите му 2020 е необичайна спрямо предходни години. „Почти два месеца сме на работа и само 2-3 дни морето беше спокойно. Всеки ден сутрин започваме със зелен флаг, към 11:00 часа се появява вятър, който вдига вълната, морето започва да дърпа и става опасно.

Всеки ден има мъртво вълнение”, допълни опитният спасител. Русев обяснява нетипичното море с промяна в климата, силен вятър и липсата на дъжд от месец и половина.

Ситуацията е не само в Бургас, но и в Созопол и Слънчев бряг. В Сарафово и Крайморие е спокойно, увери Русев. За безопасността на летовниците той каза, че децата се пускат в морето само на метър от брега, а възрастните – до кръста.

Въпреки обстановката с коронавируса в цялата страна, летовници на Северния плаж изобщо не липсват. „Морската ивица е пълна. От вътрешността на страната идват основно хора от София и Пловдив”, добави Русев.

Източник: gramofona.com