петък, 28 август 2020 г.

Вижте какво направиха по велоалеята за Сарафово

28.08.2020 петък


„Монтирахме технологична арка на входа на велоалеята към квартал „Сарафово“. Тя съдържа и електронен брояч на преминаващите колоездачи“. Това обяви в профила си в социалната мрежа Фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов.


Основната цел на арката е да спира достъпа на автомобили по алеята и в същото време да отчита колко велосипедисти са преминали по трасето към „Сарафово“ и обратно.


Данните се изписват на електронен екран. Днес само за 5 часа са регистирани над 1000 преминали от там велосипедисти.


Информацията ще се съхранява в специална база данни и ще позволява да се изготви детайлна справка за натовареността на трасето.


На арката са монтирани табла с карти, на които са обозначени всички велоалеи и маршрути в Бургас, което ще е ориентир за колоездачите.


В непосредствена близост има монтирани видеокамери, които са снабдени с датчици за разпознаване на автомобилите, на които е разрешен достъп до велоалеята.


„Нека системата посъбере данни през следващите месеци, но на мен отсега ми е любопитно какво ще покаже. Все пак това е може би най-харесваната и използвана велоалея в България. И това съвсем не е случайно. На колко места човек може да кара велосипед между морето от едната страна, а от другата Солници и бряг на живописно езеро, в случая Атанасовското?!“,пише още градоначалникът.

Източник: burgasinfo.com