петък, 16 октомври 2020 г.

Изложба за създаването на квартал Сарафово гостува в Национален исторически музей София :-)

16.10.2020 петък 


Регионален исторически музей Бургас гостува в Национален исторически музей София с изложбата "Познато и непознато от бургаския край". На откриването на експозицията присъства и зам.-кметът на Община Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева. 

Изложбата обединява три теми, които разкриват богатото културно наследство на региона.


Първата тема е изложбата "Българските бежанци в нашата памет". Чрез информационни табла и запазени автентични костюми от фонда на Регионален исторически музей Бургас е показана нелеката съдба на нашите сънародници от Източна Тракия, Западна Тракия, Мала Азия и Македония. В началото на XX век Бургас се оформя като център, който привлича не само много нови амбициозни заселници от вътрешността на страната, но и българи, търсещи спасение и прогонение от родните си места по цяла Източна Тракия, Западна Тракия, Македония и Мала Азия. Бежанските вълни от този период оказват огромно влияние не само върху етническия състав на населението в региона, но и върху неговото териториално развитие. В изложбата са представени създаването на квартал Сарафово и Бежанският заем от 22.12.1926 г., който страната ни взима за оземляването на преселниците и изграждането на т. н. Шаронски къщи в градовете по южното Черноморие. Непосилните нощни преходи на цели села, плачещите деца и майки, принудени да ги оставят в гората, за да не издадат останалите, трудното привикване към новото, болезнените спомени за родното място, съдбата да носиш белега "бежанец",  предизвикат сълзи в очите на техните наследници.

Втората тема е посветена на един уникален обичай, характерен за Странджа планина - "Нестинарството - българската магия с огнена жарава". Автор на изложбата е н. сътрудник Цоня Дражева (1954-2013), която бе и дългогодишен директор на музея в Бургас. Любителите на древния обичай имат възможност да видят и да се запознаят с експонати и фотоси, свързани с магическия танц, изпълняван и днес, в нощта на 3ти срещу 4ти юни в село Българи, община Царево. Сред най-известнните нестинарки си остава баба Злата, която влизала в жаравата до края на дните си, защото нестинарството е магия - магия на огъня, магия да се ходи по въглени, магия да се свърже човека с един друг свят. Самостоятелно изложбата е гостувала в различни точки и региони в страната- БАН София, ИМ-Каварна, РИМ-Хасково, ЕМО "Етър", РИМ-Шумен, РЕМ-Пловдив и др., представяна е и в Р Полша.

В третата тема са експонирани автентични носии от фонда на Регионален исторически музей Бургас, които разкриват многообразието от етнографски и етнически групи, живеещи в Бургаски регион. Традиционните женски носии са от Малко Търново, селата Козичино, Факия, Трънак, Есен.

Източник:  burgas24.bg


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!