сряда, 7 октомври 2020 г.

На чужденци в Сарафово им писна от „шума и безобразното състояние на улици в квартала“

07.10.2020 сряда 


Чуждестранно семейство, живеещо  в Сарафово изрази негодувание от шума и безобразното състояние на улици в квартала, става ясно от писмо адресирано до кмета на общината, ОбС-Бургас, директора на РИОСВ-Бургас и началника на Пътна полиция в Бургас. 

Изказвайки негодувание по проблемите, семейството настоява да се извърши контрол на нивата на шум на пътната артерия от летище Бургас в посока Варна и да се изгради шумоизолираща стена, каквото е и „Вашето задъление за по Закона ограничаване на на шума в околната среда. Освен това, „изразявайки мнението на множеството мои приятели и живеещи в района“, се отправя апел за „отстраняване пропуските при строителството на централната улица, изграждане на тротоари, постоянен контрол и санкциониране на автомобилистите, паркиращи на забранени участъци, включително върху оскъдните тротоари.

“ Безкрайно се зарадвахме, когато започна изграждането на шумозаглушителната стена, но тя е само до кръговото кръстовище до летище Бургас 

Във връзка с това  категорично се заявява, че шумът от летището не е в такива стойности в каквито е шумовото замърсяване от автомобилния трафик. Отделна пък е темата за праховото замърсяване от него. В подкрепа на искането за продългжаване на стената, подцертават близостта на пътя да жилищата на хората. През летните месеци трафикът е денонощен и шумовото замърсяване превишава значително минималните норми, се твърди в писмото.Заради липсата на контрол от Пътна полиция, независимо от ограничението на скоростто до 80км/ч „няма автомобил – дори автобуси и камиони, особено мотоциклетие, които спазват това ограничение.“ Подчертавайки, че у нас пределно допустимите нива в жилищни зони са до 50 децибела, от скоростта на МПС-тата тази граница чувствително се надвишава и стига до 80-90 децибела. Всичко това е в основата на мотива да се иска ограничаване на вредното влияние от шумовото завърсяване. 

Относно проблема с „безобразното състояние на главната улица „Ангел Димитров“ в Сарафово, по която се движи и автобусът до Бургас, посочват липсата на тротоари тук. В не по-добро състояние обаче са и другите улици в квартала, които не се възстановяват след приключване на строителството на жилищни кооперации. Но тъй като главната улица е лицето на квартала, се апелира за привеждането й в прили„чен вид. Като особено тежко се описва състоянието й след ул.“Ради Николов“. „В този участък има много млади хора с малки деца, които возят в колички. Всеки ден ставаме свидетели как пешеходци и автомобили се надпреварват по разбития асфалт на улицата, а автобусите лавират между дупките и неправилно паркираните автомобили.“ 

Описвайки и този „лунен пейзаж“, разчитат откритото поставяне на проблемите да провокира загрижеността на цитираните институции към жителите на квартал Сарафово.

Източник: burgasnews.com


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!