събота, 27 февруари 2021 г.

Авария в „Сарафово“ – отпадъчни води се изливат в морето (галерия)

27.02.2021 събота 


Жители на „Сарафово“ сигнализират, че от известно време, от тръба край брега се изливат води – директно в околната среда, а през други тръби – и в морето. Миризмата не може да бъде сбъркана и тя се усеща отдалеч – че най-вероятно водите са битово – фекални. Районът е по т. нар. крайбрежна алея на квартала – черният път, който свързва няколкото плажа на, наричания от някои, бургаски „Бевърли Хилс“. На стотина метра от тласкателя, който праща отпадъчните води на „Сарафово“ към пречиствателната станция, тръба се е счупила на няколко места. Водите се изливат на пътя, оттам – влизат в друго съоръжение и отиват в Черно море. Жители на квартала казаха, че са сигнализирали институции, но без ефект.


Оказва се, че институциите знаят и са направили проверка, но кога ще бъде отстранен проблемът, още не се знае.


От Община Бургас информираха, че това е колекторът за отпадъчни води от местностите "Манастирското" и "Овошките". Констатирано е пропадане на ревизионна шахта. За случая са уведомени и ВиК, които са собственик на съоръжението. 


От дружеството коментираха, че аварията се е получила след свлачищни процеси. Над 70 метра тръба се е начупила и не може да се ремонтира. Тя отвежда водата именно към тласкателя. Проблемът не може да бъде решен бързо, уточняват от дружеството. Причината е, че трябва да бъде извършено аварийно укрепване на свлачището, за да може да се монтира нова тръба, което да не се счупи при ново свличане. Няколко фирми вече са огледали проблемното място, но трябва да се обяви обществена поръчка за да се извършат ремонтните дейности.


От екоинспекцията също са извършили проверка, очакваме информация от тях за резултата. А, докато бъде извършен ремонта, фекалните води ще продължат да се изливат по алеята и в морето.

Източник: bnr.bg/burgas


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!