събота, 13 март 2021 г.

Какво се случва с велоалеята за Сарафово и какво е бъдещето на Ъгъла?

13.03.2021 събота


От известно време отговорът на този въпрос мъчи бургазлии, и въпреки че в социалните мрежи се вихрят много дискусии, идеи и критики по темата, реално яснота няма. А само допреди няколко години се говореше, че по новата алея, освен с велосипеди, ще можем да се придвижваме от Бургас до Сарафово и с влакче.


Какво е положението с алеята и местността Ъгъла в момента?

Налична е широка и добре направена велоалея между Северния плаж и солниците, която е и най-експлоатирана от бургаските велосипедисти и любителите на ролери. Показва го и монтираният неотдавна брояч, който лятото надхвърля хиляда души на ден. По нея минава и влакче, което вози плажуващи и туристи до Лугата и заведенията около нея. Краят и обаче е на стотина метра по-напред, до Бункера на солниците.


Продължението на колоездачите, е по изключително лош път до местността Ъгъла, оттам опция към квартала са старата алея от брегоукрепителната дамба (пътят край буните), както и новоизградената алея, която обаче води до нищото. Велосипедисти са прокарали т.нар. „кози пътеки“ до долната дамба и оттам карат до Сарафово.


Въпросът, който вълнува всички, е ще бъдат ли свързани и завършени въпросните алеи?

Всъщност алеята до солниците, е част от градската веломрежа, а другите две са част от проекта за брегоукрепване в местността Ъгъла, който се извършва по възлагане от държавата. Едната дори е обслужващ тротоар към отводнителна канавка. Отговорът на горният въпрос е „да“, дори община Бургас, отделно предвижда, допълнително да облагороди територията, без да се нарушават елементите на изградените съоръжения. Когато бъдат въведени в експлоатация официално, двете паралелни алеи, вече ще са свързани.



Ще бъдат свързани и с крайбрежната велоалея, като участъкът между тях – от Бункера до дамбата ще бъде асфалтиран, но това ще се случи след края на аварийното брегоукрепване, което се осъществява в момента. Лошата новина за велосипедистите, е че бетонните плочи на крайбрежната дамба, няма да бъдат асфалтирани, тъй като полагането на асфалт в непосредствена близост до морската вода, е неефективно. Добрата е, че за идното лято, ще бъдат извършени ремонтни дейности на местата, където е необходимо. Последният частичен ремонт на настилката, е през 2019.

Община Бургас потвърди, че има инвестиционно намерение да облагороди територията на „Кьошето“, но настоящият етап в момента, е решаване на дългогодишния проблем с укрепването и на практика всичко, което ще се извърши в района, трябва да е съобразено с редица ограничения и изисквания, свързани с него. 

Източник: e-burgas.com


 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!