четвъртък, 10 юни 2021 г.

Има ли нарушения при оставените в „Сарафово“ гниещи водорасли ?

10.06.2021 четвъртък 


 Планина от мъртви водорасли „краси“ един от плажовете на „Сарафово“ край Бургас. На пръв поглед изглежда, че мъртвата маса е оставена да гние. Именно затова е бил подаден сигнал до регионалната екоинспекция, която проверява случая на 8 юни.


Оказва се обаче, че нарушения не са установени, поне засега.
„По данни на община Бургас се установи, че водораслите се струпват тук за оттичане на водата в морето и последващото им депониране и извеждане в районно депо „Братово“. Това не е нарушение на Закона за управление на отпадъците, тъй като не са депонирани отпадъците. Те са временно съхранявани до момента на депониране“, обясни в ефира на „Тази сутрин“ Хатидже Исмаилова, ст. експерт „Управление на отпадъците“ в РИОСВ-Бургас.


Днес екоинспекторите имат среща с концесионера. Той твърди, че след изсъхването им водораслите се изнасят към зеленчукова градина.
Не става ясно обаче колко време планината от мъртвата биомаса може да остане на морския бряг и дали не крие опасност за околните.
Според еколога Спас Узунов още важният въпрос – защо се появява това явление, засяга не само конкретния плаж, но и цялото Черноморие.
„В момента цялото крайбрежие цъфти със синьо-зелени и цианови водорасли, които изчерпват кислорода в повърхностния слой и създават условия за масовото развитие на този вид водорасло, който е в дънната част. Отмирането на биомасата води до изкарването ѝ на брега“, обясни Узунов.По думите му неправилното разположение на буните и яхтените пристанища са сред основните причини за събирането на застояла вода и съответно изхвърлянето на водораслите.
Проверката по случая продължава.

Източник: btv.bgНяма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!