вторник, 16 февруари 2021 г.

„Умен крайградски остров“ изграждат край Сарафово

16.02.2021 вторник



„ Умен крайградски остров“ ще бъде изграден в  местността „Ъгъла“ в землището на кв. „Сарафово“. На това място през следващите десетилетия се очертава да възникне нова жилищна зона на Бургас, чиято публична инфраструктура се проектира отсега. Част от нея ще представлява защитена лодкостоянка с основна функция да се използва като сезонно укритие на малки рибарски лодки. Едновременно с това тя трябва да играе ролята на брегоукрепително съоръжение, осигуряващо подобряване състоянието на морската ивица в района на преливниците на Солниците. 


Съоръжението ще е конструирано така, че да осигурява амфитеатрална гледка към зона за култура и наблюдение на морските пространства. До него ще стига инфраструктура за споделена велосипедна и електромобилност. Предвижда се внедряване на обекта  за осигуряване на алтернативно енергийно захранване, както и ансамбъл от интерактивни устройства и дигитална среда. Оттук и наименованието „Умен крайградски остров“.


На предстоящото заседание на местния парламент предстои да бъдат гласувани предварителни решения за прокарване на довеждаща инфраструктура и отреждане на терени за бъдещата обществена лодкостоянка.


Съоръжението може да стане част и от цялостната концепция за морски таксита, предложена от кмета Димитър Николов - малки плавателни съдове, които да превозват местни жители и туристи до различни точки в Бургаския залив. 

Източник: bnr.bg/burgas


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!