четвъртък, 15 декември 2022 г.

Свлачище или ерозия руши алеята в Сарафово ?

Може да сте спокоен, че съм съпричастен, увери ресорният министър след въпрос на бургаски депутат

В регионалното министерство се колебаят дали пропадането на крайбрежната алея при бургаския кв. „Сарафово“ се дължи на свлачище или на ерозия. Това стана ясно от отговор от трибуната на Народното събрание на ресорния служебен министър Иван Шишков по реда на парламентарния контрол във вторник.

Въпрос му зададе бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев.

Общината няма право да извършва никакви интервенции на това място, защото то е публична държавна собственост. Може единствено да обезопасява пътя и да сигнализира на отговорните институции, изтъкна Рунчев и попита Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предвижда ли отпускането на средства за спешното укрепване на участъка и неговото възстановявяне.

Министър Шишков припомни, че е бил на място, видял е проблема и е поел ангажимент да направи всичко възможно за разрешаването му. Бил в контакт и с кмета на Бургас Димитър Николов.

„Може да сте спокоен, че съм съпричастен да намерим начин, по който да се помогне на Бургас, за да може да се реши този проблем. Колегите в момента имат колебание дали представлява свлачище или просто е ерозия, която се предизвиква от морските вълни, но това ще бъде уточнено – каква е причината за това, което видях и аз с очите си и да видим по кой начин... Първо трябва да установим каква е причината, какво по същество е това явление, което наблюдаваме и съобразно това да намерим подхода, веднъж юридически, и втори път, разбира се, и чисто строителен, да видим да се вземе решението как да бъде направено“, каза Шишков. Преди това той изтъкна и колко е инвестирала държавата в района през последните 20 години.

В реплика Андрей Рунчев благодари за отговора и посочи, че наистина е много важно да се предприемат бързи действия, тъй като участъкът продължава да се руши.

„Това е място, което посещават много граждани не само през топлите месеци, там се ходи и на разходка, за спорт, на плаж, ходят риболовци, но също така е и единствената крайбрежна връзка между Бургас и квартал „Сарафово“. И всъщност ангажиментът на Община Бургас беше мигновен, тъй като още на следващия ден имаше сесия на Общинския съвет. Г-н Николов вкара извънредна докладна и бяха гласувани с предварително изпълнение средства в размер на 40 000 лв. за проучвателни и проектни дейности. Така че ние наистина се надявам заедно с държавата да решим този въпрос и от пролетта-лятото да може съвсем спокойно да се преминава“, каза г-н Рунчев.

Източник: flagman.bg

 


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!