сряда, 18 януари 2023 г.

Розово фламинго и пеликани зимуват в Атанасовското езеро край Сарафово

Атанасовското езеро, край Бургас, в момента е пренаселено от пернати. Розово фламинго, къдроглави пеликани, бели ангъчи, зимни бърнета и други защитени видове птици, могат да се видят във водоема.

В езерата край Бургас има рекорден брой фламинги-  2712, показва 47-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Най- много са те в южната част на Атанасовското езеро.  В следобедните часове на деня пък, впечатляващите пеликани, се връщат от близкото езеро Вая, където се хранят, и представляват невероятна гледка - ниско прелитащи над водите и дигите, където кацат за нощувка.

Атанасовското езеро е разположено в границите на Бургас, между жилищен комплекс  „Изгрев“ и квартал „Сарафово“ , и западно от тях. То е част от Бургаския езерен комплекс, и граничи на изток /чрез Атанасовска коса, която представлява около километър дълга пясъчна коса/ с Черно море.

Езерото е крайбрежно и предлага голямо разнообразие на растителния и животинския свят. Поради високата соленост на водата на езерото / от 20 до 27,5%/, то се използва за солодобив . Началото на това производство е още през 1906- та година.

Солеността на водата в езерото се повишава заради връзката с Черно море. Годишно се произвеждат по 40 000 тона морска сол.

Източник: trud.bg

 


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!