понеделник, 23 януари 2023 г.

С евро средства може да се построи жп-линия до Сарафово

С евросредства от програмата „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г може да бъде построена жп-линия до Летище Бургас. Проектът е заложен в програмата, каза Ана Янчева от Областния информационен център. Развитие на интермодалните връзки и изграждане на ключови пътни и жп отсечки у нас са сред приоритетите й.

„Това, което е интересно да споменем за нашия регион и което се предвижда e в Приоритет 4 „Интермодалност в градска среда“. Тук е предвиден проектът, който свързва с жп-линия летището в кв. Сарафово с жп-гарата. Много удобно влезе в четвъртия приоритет. Засега е заложен и ще се случи“

Идеята за жп връзка между центъра на града и аеропорта не е нова. Тя е от поне 10 години, като дори присъстваше в програмите на местни политически формации. Жп-линия е съществувала в миналото, но след това престава да се ползва.

Бюджетът на програмата„Транспортна свързаност“ е приблизително около 1,6 милиарда евро. Средствата ще бъдат инвестирани в едни от най-големите пътни и железопътни проекти у нас, в закупуването на специализирано оборудване във водния транспорт, както и инвестиции за намаляване на вредните емисии от транспорта.

Източник: bnr.bg/burgas


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!