петък, 10 март 2023 г.

ФОРУМ „АКТИВНИ КВАРТАЛИ: РАЗВИТИЕ НА АКТИВНИ ГРАЖДАНСКИ ОБЩНОСТИ В БУРГАС 2.0.“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ТАЗИ СЪБОТА В КУЛТУРЕН ДОМ НХК


Тази събота, 11 март, от 13.00 до 18.00 часа в Културен дом НХК ще се проведе форум на тема: „Активни квартали: Развитие на активни граждански общности в Бургас 2.0.“. По време на него ще се разнищват проблематиките на общността, ще се създават публични пространства, подходящи за малки и големи, както и ще се изграждат устойчиви взаимовръзки между всички заинтересовани страни, участващи във форума.

Съботният форум „Активни квартали: Развитието на активни граждански общности в Бургас 2.0“ ще включва „Работилница за планиране на градски интервенции - създаване на места от хората за хората“. Представители на сдружение „БГ Бъди Активен“ ще презентират два ключови ресурса – „Плейсмейкинг за демокрация: изследване на успехите в България и Норвегия“, както и „Наръчник за общността“ – инструмент за успешно планиране на интервенция, проучване на нуждите на общността, разработване на визия и измерване на въздействие, включващи детайлно описание на процеса, съвети и препоръки за реализация и подводни камъни.

В събитието ще се включат и експерти, които ще споделят предизвикателствата и потенциала на Бургас през своята призма.

Във втората част от форума ще бъдат дискутирани в групи и разработени визии за развитието на три локации в Бургас, предварително идентифицирани благодарение на активни младежи от града.

Проектът „Квартална демокрация в градските общности“ или накратко „Активни квартали“, се изпълнява от сдружение „БГ Бъди Активен“, в партньорство с норвежката организация Nabolagshager и се базира на т.нар. placemaking – „правене на места“, методология с фокус върху изграждане на процеси и връзки между граждани, община, общност, и граждански организации.

Чрез дългосрочната си програма „Място България“, „БГ Бъди Активен“ достигат до заключението, че тези участници в диалога трябва да разбират своите права и интереси, да бъдат поощрени да действат заедно, за да споделят и своята обща отговорност към градските пространства.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проект „Квартална демокрация в градските общности“ е да допринесе за демокрацията в общността и да укрепи демократичната култура и гражданското съзнание на общностно ниво.

Повече за проекта можете да откриете на https://thespot.bgbeactive.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!