понеделник, 29 май 2023 г.

Общински съвет – Бургас гласува спешни средства от 53 000 лева, необходими за Сарафово

Общински съвет – Бургас гласува спешни средства от 53 000 лева, необходими за ремонтни дейности в училището в Сарафово, за да побере още една допълнителна паралелка първокласници от новата учебна година. Докладната записка бе входирана спешно от кмета Димитър Николов, за да се започне веднага с дейностите.

Христо Панайотов от БСП коментира, че е хубаво че местния парламент и администрацията опитват да решат проблема в квартала. Той обаче добави, че е добре да се има предвид и бързото му развитие и фактът, че Сарафово ще продължава да расте.

„Нямах друг шанс и затова трябваше сега да е внеса като извънредна тази докладна. Приемът в първи клас в Сарафово ни завари изненадани. Една паралелка в повече има и затова ще се наложи да изградим втора класна стая във физкултурния салон. В друга класна стая ще трябва да се отвори пространството за прозорци. Усилено работим по новия корпус на училището. Подобни проблеми имаме и в други квартали. В Крайморие имаме сериозни затруднения с осигуряването на терен за новото училище. Сега предвиденият в ОУП и ПУП на квартала е собственост на МОН, а то го е предоставило на държавно дружество. Затова в момента се налага да правим обследване на нов терен там. Тази тема за много общини е нереална, защото там им намаляват бройките ученици. При нас е обратен този процес и това не се дължи заради увеличаване в раждаемостта, а заради привличането на семейства от страната в Бургас, включително и чужденци. Имаме много украинци тази година“, обясни кметът Димитър Николов.

Ева Михалева, която живее в Сарафово отбеляза, че хората в квартала се радват за строителството на новото училище, напук на приказките, че градът умирал.

Председателят на Образователната комисия и бивш началник на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева припомни, че Община Бургас е първата в страната, която преди десетина години въведе системата за прием в първи клас.

„По наредба, одобрена от министъра, в паралелка в 1 клас не може да има повече от 22 деца. В Сарафово в момента имаме деца за още една паралелка. Сега имаме възможност да оставим тези деца без училище, или да направим това, което администрацията предлага. Надявам се да сме единни и да подкрепим докладната, за да може лятото да се извършат тези ремонтни дейности, за да има къде да учат наесен приетите деца“, каза тя.

Докладната бе гласувана с 47 гласа „за“.

Източник:  faragency.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!