събота, 3 юни 2023 г.

Министерство продава евтино бунгала до плажа в Сарафово, алармират депутати

Сезират парламентарната комисия по превенция на корупцията и вътрешния министър

За продажба на бунгала на безценица на плажа в бургаския квартал „Сарафово“ алармира старозагорски депутат. Маноил Манев от ГЕРБ повдигна темата на заседанието на Народното събрание (НС) във вторник, като обвини задочно служебния министър на земеделието Явор Гечев, че се крие, за да не говори по щекотливата тема на парламентарен контрол.

От трибуната Манев се обърна към председателя на НС: „Г-н председател, министърът на земеделието втора седмица се крие да се яви тука по един мой въпрос. Министерството на земеделието се опитва да продаде през последната една седмица много бързо и много качествено бунгала на първа линия в „Сарафово“ - за едни скромни сумички, за които просто е смешно да си говорим. Зададох му въпрос на министъра на земеделието и той втора седмица отказва да дойде в Народното събрание по някакви си негови там ангажименти. Повярвайте ми, това вече ме кара да мисля, че не е случайно, и ще Ви помоля да направите опит все пак да дойде и да ни отговори има ли основание да се притесняваме от това, че ще бъде завършена сделката за продажба на бунгала – собственост на „Напоителни системи“, за нищожни суми и за нищожни пари... Ако пък това не е вярно, ако пък нещо ние не знаем – да ни оборят!“

Председателят на парламента Росен Желязков обеща да се поинтересува къде е Явор Гечев и да вземе мерки той да се яви в Народното събрание.

Близо три часа по-късно обаче Маноил Манев отново поиска думата и попита какво е станало с министъра на земеделието.

„Не заради нещо друго, ами просто преди малко ми звъннаха хора, които са видели тук, че питам за него, и ми казаха, че половината от тия прословути бунгала в „Сарафово“, който е квартал на Бургас, вече са продадени. И инициативата за закупуване на останалите е на купувача. И той е кандидатствал с една наистина много скромна оферта пред Министерството и Министерството в момента проявява изключителна активност. Това е обаждане отпреди 15 минути“, каза Манев.

Той отново настоя да му се обясни каква е причината министърът да не е в парламента.

„Възползвам се, че съм на трибуната, за да сезирам и Комисията по корупция към парламента (Комисия по превенция и противодействие на корупцията) да го повика да си поговорим и там - в комисия, ако трябва“, заяви още депутатът от ГЕРБ.

Последва реакция и на Георги Свиленски от БСП. Той се обърна към присъстващия в пленарната зала служебен вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев: „Г-н Демерджиев, току-що бяхте сезиран публично от трибуната за извършване на някаква кражба – на бунгала на безценица. Мисля, че няма нужда от никаква комисия за корупция...“

„Пример пред цялото общество как се случва! Народен представител сезира, министърът го няма, граждани звънят и казват какво се случва и, г-н Демерджиев, вземете мерки! Наистина, свържете се с Вашия колега да се преустанови всичко, което се извършва в „Сарафово“, и този имот, който дълги години много министри са се опитвали да свършат тази работа, да не се окаже във Вашето правителство това дело свършено“, добави депутатът от БСП.

Справка на „Флагман“ показва, че Маноил Манев е отправил въпроса си на 11 май. Той съдържа кадастралния номер на имота на „Напоителни системи“ с въпросните бунгала.

Според кадастъра парцелът се намира на ул. „Черно море“, води се, че е в съсобственост, в урбанизирана територия и е с предназначение „за курортен хотел, почивен дом“. Площта му е 1170 кв.м.

Бунгалата върху имота са осем и са еднотипни, всяко с площ 28-29 кв.м.

Източник: flagman.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!