сряда, 19 юли 2023 г.

Плажът до Солниците стана платен, гонят с полиция туристи


Плажуващите се самонастаняват с чадъри и хавлии в платената зона, според наемателя мястото им било в безплатната - 300 метра по-надолу 

Наемателят на плажа до Солниците в Бургас вече е влязъл във владение и поставил 100-ина чадъра и 200 шезлонга, започващи от най-южната част на ивицата – непосредствено до паркинга, видя Флагман.бг.

Още през април съобщихме, че Министерството на туризма проведе търг. Процедурата за 5-годишния наем бе спечелена от бургаската фирма „Тидо 13“ ЕООД на Атанас Желев. 

Фирмата пое плажа, известен с административното наименование „Сарафово юг“, след което започнаха проблемите. 

За бургазлии и гостите на града това бе едно от последните свободни от чадъри и шезлонги места и сякаш те все още не са готови да плащат за сянка, което провокира ежедневни конфликти.

Всъщност никога досега този плаж не е бил платен, а хората, които го посещават или ходят преди това на калните бани, където дават по 5 лева за вход, или са дивокъмпингуващи. И в двата случая не са готови да плащат.

„Възмутена съм от наглостта на тези, които са разрешили подобно безобразие. Морето до Солниците, е забранено, ако не си заплатил по 4 лева за чадър и шезлонг“, недоволстваше вчера бургазлийка. Разбира се, тя хиперболизира, защото морето не е забранено, а само плажуването в т.нар. „платена зона“.

Стопанинът, може би напук, е набутал чадъри и шезлонги буквално до тетраподите и оставил места за плажуващите под багерите, които в момента изграждат лодкостоянка в тази акватория, а свободната зона е избутана 300 метра северно – в посока кв. „Сарафово“. Мнозина ги мързи да вървят надолу, но и не искат да си платят за сянка

.„Бях оставил свободна зона до паркинга, но нарочно сложих чадъри и шезлонги, защото ме побъркаха от сигнали – всеки ден се жалваха в Министерството на туризма. А при мен всичко е изрядно. Участвал съм на търг и съм го спечелил. Разделил съм зоната на 6 хил.кв.метра – платена и 6 хил.кв. метра – свободна. Изградил съм за своя сметка стълби до плажа, за да не се катерят хората като кози, чистя го и поддържам“, каза пред Флагман.бг собственикът на фирмата Атанас Желев, който при нашето посещение днес отново бе извикал полиция.

Причината бе отказ на трима плажуващи да се преместят в безплатната зона. Те вече бяха хвърлии пред шезлонгите и опънали собствени чадъри. 

„Това се случва всеки ден. Има правила, които трябва да се спазват. Аз съм изряден, инвестирал съм в поддръжката на този плаж и хората трябва да разберат, че има безплатна, но и платена зона“, допълни той.

Желев показа и табелите, които е поставил с ясно разчертаване на периметъра на плажа.

Той спечели търга с максимална цена от по 30 лева за чадър и шезлонг, но засега я заковал на 4 лева.

Плажуващите обаче не са съгласни да плащат. Това показват и кадрите ни с дрон. В платената зона имаше най-много 20-ина човека, докато в другата – над 150.

При всички положения конфликтите на този плаж ще продължат. Бизнесът досега не виждаше потенциал в тази ивица, защото е твърде далеч от Бургас, а и трудно може да се промени профилът на плажуващите там и да бъдат накарани да си плащат за сянка и консумират на плажните заведения.

През 2018 година бургаският предприемач Петко Стамболиев го нае, но дори не постави и едно заведение, защото изчисли, че плажът няма потенциал да се развие. 

Източник: flagman.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!