четвъртък, 13 юли 2023 г.

Концесионерът в Сарафово: Не се връщат водорасли в морето (видео)

Жител на бургаския квартал Сарафово ни сигнализира с видеоклип, че водораслите се избутват с багер от брега - обратно в морето. Според концесионера на ивицата, това не е вярно и тя се почиства от тях.

На видеото се вижда, че в участък без чадъри от плажната ивица, багер влиза във водата и загребва или избутва водорасли. Според концесионера Иван Пачев това не е вярно и те се изваждат от морето:

„Тука целогодишно, ежедневно, излизат огромни количества водорасли. Виждате, че те постоянно идват. Има плътна маса, няколко метра навътре в морската акватория. Багерът понякога тръгва, ако е останало по-малко отвънка, хваща и отвътре нещо, ако има натрупано, имаме снимки и видео как има „островни части“  образувани, той ги взима, изважда ги на сушата. След като се отцедят леко ги депонираме на 15 метра настрани, пак на територията, но на сушата“, каза той.

С годините проблемът с водораслите става все по-сериозен, алармирал съм всички институции, но никой няма решение, посочи Пачев.

От РИОСВ Бургас посочиха, че водораслите не са квалифицирани като отпадък, така че в случая не става въпрос за нарушение. Определеният ред е да се вадят от морето, да изсъхват и след това да се депонират или ползват за наторяване.

Източник:  bnr.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!