неделя, 20 август 2023 г.

Ремонтът на ул. „Брацигово“ в „Сарафово“ продължава след 15 септември

Ремонтирането и облагородяването на улици и квартали бяха сред акцентите в питанията към Община Бургас по време на обсъждането на бюджета. Голяма част от тях бяха свързани с квартал „Сарафово“.

Двустайни апартаменти в Сарафово ВИЖТЕ ТУК

Ще бъде ли завършена шумоизолиращата стена в близост до Летище Бургас? -  беше сред въпросите, отправени от Иван Илчев, който живее в квартал „Сарафово“. „За мен това е най-важното нещо, което трябва да се свърши в „Сарафово“. На второ място е училището. Всеки ден виждам, че строежът върви. Надявам се да се приключи, не знам какъв е срокът. На есен започва воден цикъл в квартала. Никъде не видях предвидени средства за полагане на настилка след този воден цикъл. Да не остане кварталът разкопан като след бомби. Другият проблем, който имаме в „Сарафово“ – довършването на ул. „Брацигово“. Половината се направи, разликата е огромна. Кварталът светна, обаче горната част продължава да е Бангладеш. Кога ще бъде завършена? Следващото – на ъгъла на ул. „Брацигово“ и ул. „Ангел Димитров“, където дори граждани на „Сарафово“, внесохме предложение аз един площад, докъде се стигна там? Има ли предвидени средства за изграждането на този площад или няма?“, попита той.

Илчев допълни, че в момента кварталът е пренаселен, има боклуци навсякъде, дупки по улиците и разбити тротоари. „През зимата се изгради 600 м. тротоар, добре, а останалите? Има още километри, места, където все още е пръст. Има хора, които на тротоарите сеят цветя, дървета. Това разрешено ли е? Законно ли е? Позволено ли е? Някой контролира ли го? Всеки строител, който построи кооперация, пробива пътя да се върже към вода и канализация, след това насипва отгоре едра фракция и се приключва. Имаше огромен проблем пред един хотел и в крайна сметка вместо да си го приключи строителят, го приключи Общината. За чия сметка? В момента се случва същото на ул. „Антон Иванов“ и ул. „Пробуда“. Прави се нов пробив за нова улица, връзва се към канализацията, която е на ул. „Ангел Димитров“, положи се едра фракция. Моята кола всеки ден минава от там върху едни едри, остри чакъли. Докога ще е това?“ , посочи още Илчев.

Зам.-кметът Чанка Коралска посочи, че шумозаглушителните екрани не фигурират в настоящия бюджет, тъй като той се приема на по-късен етап. Относно училище „Христо Ботев“ тя обясни, че ремонтът на пристройката е свързан с този на сградата на самото учебно заведение. Причината е, че трябва да се направят връзки между тях. Очаква се или към края на годината или през пролетта на следващата, да приключи цялостното строителство, поясни Коралска.

„Там имаме идеи и за двора. Очакваме финансиране през Плана за възстановяване и устойчивост и за новата детска градина. Обществената поръчка върви. Водният цикъл на кв. „Сарафово“ е част от големия воден цикъл на Бургас. „Сарафово“ като квартал е привилегирован, защото някои други квартали не успяха да бъдат защитени и да бъдат включени. Трябва да избираме – дали да продължи да се работи през летния туристически сезон или да изчакаме да приключи. Въпреки, че това е трудно за изпълнителя, те се вслушаха в нас и ще изчакат, така че втората част на ул. „Брацигово“ ще се започне след 15 септември. Всички останали улици, след това навсякъде, където е минал водният цикъл, ако възстановяването предвижда само траншеи, ние в бюджета за 2024 г. ще предвидим достатъчно средства, за да възстановим цялостно асфалтовата настилка“, обясни тя.

Относно идеята за площад между улиците „Брацигово“ и „Ангел Димитров“ Коралска посочи, че е обвързано с ремонта на първата от тях. Предстои нови срещи с жителите на квартала за уточняване на проекта.

Източник: bnr.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!