сряда, 2 август 2023 г.

Пълна подигравка! МРРБ възложи на Община Бургас проект за рушащата се алея към Сарафово, но не иска да го финансира

От два месеца заданието събира прах върху бюрата в министерството, а Общината не може да предприеме нищо на своя глава, защото имотът е държавен

Едно от най-красивите и използвано за спорт и отдих места в Бургас е напът да изчезне заради безхаберието на държавата. Става въпрос за велоалеята между Солниците и кв. Сарафово. Пътят буквално пропада. До ден-днешен почти никакви мерки не са предприети, освен празни обещания. Има изготвен технически проект от Общината, два месеца събира прах, защото МРРБ отказва да извърши укрепителните действия. Кметът Димитър Николов опитва да намери решение, защото хората негодуват, смятайки, че Общината има вина за нехайството.

Мъките за бургазлии започнаха с активизиране на свлачището през 2021 година. Николов сигнализира МРРБ и "Геозащита"- Варна за проблема. Първите експерти, които огледаха терена, казаха, че е свлачище и изготвиха задание за брегоукрепването, вторите - на "Геозащита" Варна, което е държавно предприятие, обаче сметнаха, че това не е свлачище, а "ерозия". Т.е. - не се нуждаело от брегоукрепване. 

През ноември м.г. тогавашният министър на служебното правителство арх. Иван Шишков лично посети мястото, за да огледа терена. Той се консулира с експерти и предложи на Община Бургас да изготви технически проект, който да дари на МРРБ, след което да получи финансиране за укрепване. Администрацията на Димитър Николов бързо направи това, което се искаше от нея. В най-кратки срокове проектът беше изготвен и предоставен на МРРБ. Безплатно. След смяната на правителството обаче този проблем остана на заден план, явно за настоящия министър Бургас не е приоритет. 

По алеята на ден бягат, вървят, карат ролери и велосипеди, хиляди бургазлии и гости на града. Трасето е  първо място  за колоездачите и бегачите, заради насищането на атмосферата с чист кислород от водата. Общината се е надявала за летния сезон алеята да е готова, за да може да е безопасна за ползващите я. Сезонът е в разгара си, но за дейности по възстановяването й и дума не става.

От една страна има неясна държавна политика - веднъж държавата казва - изработете си проект, дайте ни го и ще го финансираме, а след като това се направи веднага, казва - няма да ви го финансираме. Нищо чудно МРРБ отново да се измъкне с твърдението, че това не е свлачище, а ерозия, сякаш има практическо значение.

В същото време Общината няма право да инвестира средства в брегоукрепването, защото това е държавен имот и докато МРРБ се опитва да се измъкне, морето ще погълне и тази част от велоалеята. Кметът Николов обяви готовност, ако ведомството възложи на Общината, да извърши веднага строителните дейности. 

Източник: flagman.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!