сряда, 23 август 2023 г.

Иван Илчев разкости Общината заради Сарафово

Иван Илчев от Сарафово засипа с куп въпроси зам.-кметовете в Бургас за квартала, в който живее. Илчев присъства преди дни на представянето на проектобюджета на Общината.

Според него първият и най-важен проблем в Сарафово е недовършената шумиоизолираща стена. Оказва се обаче, че заради неприетия по-рано през годината бюджет, тя няма да бъде изградена сега.

„Ако бюджетът беше гласуван в началото на годината, щяхме да действаме по тази тема, но ние трябваше да се съобразим с текущите обекти, които сме започнали. Изпълнявахме финансов план, имахме указания от финансовото министерство и за да не натоварваме излишно бюджета с нови обекти, вървяхме в посока да довършим започнатите.

В бюджет 2024 ще търсим финансиране за довършване на третия етап. И аз като вас съм съгласна, че довършването на шумоизолиращата стена е изключително полезно и важно да се случи“, обясни зам.-кметът по строителство инж. Чанка Коралска.

Илчев продължи да изброява проблемите в квартала и поясни, че е добре запознат със започващия наесен воден цикъл. „Никъде обаче не видях предвидени средства за полагане на настилка след този воден цикъл. Да не стане така, че накрая кварталът да бъде разкопан.

Живея близо до училището и виждам, че строежът му върви, за което много се радвам. Не знам какъв е срокът, но се надявам скоро да приключи“, посочи Илчев.

На снимката зам.-кметовете на Бургас - Весна Балтина, инж. Чанка Коралска и Красимир Стойчев

Инж. Коралска го увери, че по училището в квартала се работи. „Започнахме със средствата, осигурени от кредитен ресурс, но успяхме да се преборим и да получим възможност за участие за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Сега много скоро ще излязат резултатите и останалата част от финансовия ресурс ще бъде осигурена“, отговори Коралска.

Жителят на Сарафово засегна и темата за състоянието на една от улиците в квартала – „Брацигово“. По думите му половината от нея вече е направена, но остава неясна другата й част.

„Горната част продължава да е като Бангладеш. Кога ще бъде завършена? Обещанията са за всяка следваща година, за следващата година, за другата. Преди време жители от квартала бяхме внесли предложение за изграждане на площад на ъгъла на улиците „Брацигово“ и „Ангел Димитров“. Докъде се стигна там и има ли предвидени средства за изграждането на този плошад?“, попита още мъжът.

От общината не закъсняха с отговора и съобщиха, че ремонтът на втората част от улица „Брацигово“ ще започне след 15 септември, както и всички останали улици.

„Водният цикъл на Сарафово е част от големия воден цикъл на Бургас. Сарафово като квартал е привилигирован, защото някои други квартали дори не можаха да бъдат включени. Трябваше да избираме дали да се работи по време на активния летен сезон и да създадем неудобство на туристите, или да изчакаме той да приключи.

Това беше трудно за изпълнителя, но от фирмата се вслушаха в нас и този път проявиха разум. Ако след водния цикъл възстановяването придвижда само траншеи, в бюджета за 2024 ще придвидим достатъчно средства, за да възстановим цялостно асфалтовата настилка“, коментира зам.-кметът по строителство.

В заключение Илчев описа Сарафово като един пренаселен квартал с много боклуци, дупки по улиците и разбити тротоари.

„И тези неща ги знаят всички, но не се взимат мерки за поредна година. Зимата се изгради 600 метра тротоар, което е добре, супер е, но останалите? Има още километри, има места, където все още е пръст и хората сеят цветя и дървета на тротоарите. Това законно ли е, позволено ли е, някой контролирали тези неща?“, вълнува се още жителят на Сарафово.

Източник:  gramofona.com


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!