събота, 26 август 2023 г.

Жп линия ще свързва Бургас със Сарафово

Жп линия ще свързва Бургас с летището. От гарата на морския град, до аеропорта, ще пътува влак, който ще има само една спирка до самолетите- в Морската градина. Технически план и изработване на подробен устройствен план предстои да бъдат направени по проекта за връзка между жп гарата в Бургас и летището, потвърдиха общинските съветници. 

Туристи и бургазлии ще могат да стигат по релси до аеропорта. Идеята е направата на железопътна връзка да осигури бързи превоз на пътниците. За момента от гарата до летището, придвижването става основно с автобуси или таксита, което означава загуба на време, чакане и разход на средства, ако нетърпеливите решат да наемат таксиметров превоз.

За мечтаната жп връзка, която ще е бърза, удобна и живописна, ще се използва старата, известната от години на бургазлии "Поморийска линия", минаваща през квартал "Сарафово", където се намира и Бургаското летище. Навремето тя е била теснолинейка, но превозът на пътници постепенно е спрял и са започнали само превоз на товарни вагони от Солниците до гарата. 

Реализацията на новия проект, който ще преобрази Бургас, обаче вероятно ще стане възможна чак през лятото на 2025 г. , когато се очаква да се изпълнят всички процедури по него.

Източник: trud.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

1 коментар:

Анонимен каза...

Подходяща тема за предизборна кампания, може и някой лев за проучване и проектиране да се усвои и после пак за следващите местни избори.

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!