четвъртък, 31 август 2023 г.

Туристи тъпчат пясъка в Сарафово с хиляди фасове, а после се жалват, че плажът е мръсен

Туристи редовно тъпчат пясъка на плажа в Сарафово с фасове, а после се оплакват, че ивицата е мръсна. За неприятната ситуация разказа концесионерът Иван Пачев. Той вече е вдигнал ръце от претенциозни летовници, които буквално се блъскат в поставените през 20 метра на плажа кошове, но така и не ги ползват да си хвърлят боклука в тях.

ДВУСТАЙНИ АПАРТАМЕНТИ ПОД НАЕМ В САРАФОВО - ВИЖТЕ ТУК

„На плажа има както обознчителни табели къде точно са кошчетата, така и табели, указващи да не се хвърлят цигари и боклуци по пясъка. Това главно се случва в свободната зона, където плажуващите имат и най-големи претенции, че им е малко зоната, че им е скъпо да плащат за шезлонг и чадър.

Лично съм наблюдавал, как туристи стоят на 4 метра от кофата за боклук и без грам притеснение за целия ден забиват в пясъка по десет фаса. После дори не си правят труда да ги изчистят. Редовно има хвърлени мокри кърпи, а след това подават сигнали, че на ивицата имало водорасли. Че те боклуци ли са водораслите?“, ядосва се концесионерът.

За да спазва чистотата на ивицата той редовно наема по над 15 души, които ръчно да ровят в пясъка и събират една по една угарките.

„Не мога да глобявам никого, защото не съм държавен или административен орган. Докато ние като народ не си променим коренно възпитанието и манталитета, просто ще става все по-зле и по-зле.

Налага се да чистим хиляди фасове на ден заради ниската култура на посетителя, който е с ужасяващи претенции. Има закон да не се хвърлят отпадъци и да не се замърсява, но очевидно посетителите не искат да го спазват“, коментира още Иван Пачев.

Той даде и друг пример за летовници, които редовно мачкали декоративната градина на плажа с велосипедите си.

„Вложихме толкова много усилия в тази градина. Направихме я, за да е красиво и хубаво на туристите. Те обаче идват и си слагат колелата върху райграса. Тревата се мачка, къса се, отделно има капково напояване и пръскачки, но всичко се тъпче. На метри от градината има стойки за колелата, но летовниците отказват да ги свалят по стълбите.

„И на норвежци, и на германци съм правил забележки за колелетата. В техните държави ако направиш такова нещо в такава декоративна градина, ще ти скъсат главата от глоби. Тук обаче няма наказания и всеки си прави каквото си иска. Ние влагаме толкова много средства, за да е чисто, поддържано и хубаво, а някои летовници идват и разгръщат целия си потенциал, който имат. И тук е ролята на държавата, която толерира беззаконието и всичко е много сбъркано“, казва още стопанинът на плажа.

Източник: gramofona.com


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

1 коментар:

Анонимен каза...

Тези поръчкови рекламни статийки да не ги списва концесионера да се жалва от претенциозни летовници? Как пък веднъж не ги видяхме тези над 15 души дето събирали фасове. И да, водораслите не са боклуци, но не трябва да се оставят да загниват по плажа или да се оставят да гният по вълноломите с надеждата морето само да изчисти прилежащата ивица. Този концесионер очевидно е некомпетентен как се поддържа чиста плажната ивица и вместо да се жалва, по-добре да се вслуша в "претенциите" на туристите.

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!