четвъртък, 14 септември 2023 г.

Ст. комисар Емил Павлов: Няма нужда от разкриване на РПУ в „Сарафово“

Жители на бургаския квартал „Сарафово“ искат там да бъде разкрито полицейско управление. Причината е, че особено през летните месеци в района се увеличават туристите. Притесненията им са, че това ще доведе и до нарастване на престъпността. От бургаската полиция обаче посочват, че подобна тенденция в момента не се наблюдава. Данните показват, че  „Сарафово“ е дори най-спокойният квартал в общината. От началото на годината досега там са регистрирани 25 престъпления.

До този момент, районът на „Сарафово“ се обслужва от един полицейски инспектор от V-то Районно управление в Бургас, което се намира в ж.к. „Лазур“. Това обясни гл. експерт, който отговаря за квартала, Борислав Томов. „Мотивите ми са, че населението на квартала непрекъснато, прогресивно като през август 2022 г. бяхме над 6000 реално регистрирани, адресно регистрирани в квартала. В момента сме доста повече, а с почиващите, приходящите, тези, които не са регистрирани сме над 10 000 души. Това означава един средно голям български град. Струпването на 10 000 – 15 000 души, това генерира престъпност и противообществени прояви“, обясни той.

Според Томов, трябва да се предприемат мерки с цел превенция. „Разбирам ги, не могат да откликнат толкова бързо, колкото на нас ни се иска. Ние сме отдалечени от града на 7-8 километра. През лятото има трафик, задръствания. Това също ги възпира и тях. Работят и отговарят за голям район, така че това също ги възпрепятства. Предложението ми е съгласувано с 5 РПУ, те адмирират идеята“, допълни той.

На този етап не се предвижда разкриването на полицейски участък в Сарафово. Това посочи директорът на бургаската полиция ст. комисар Емил Павлов. „Не се забелязва на този етап завишение на регистрираните престъпления в квартала. В тази връзка ОД на МВР – Бургас не предвижда разкриването на полицейски участък в кв. „Сарафово“. Има изградена приемна в квартала, където всеки един жител може да отиде и да подаде сигнал за нарушаване на обществения ред или престъпление. През летните месеци има повече туристи там, но май-септември от Областната дирекция насочваме допълнителни сили, не само на 5 РПУ, както от страна на сектор „Специализирани полицейски сили“, които извършват обход на района, така и на служители от Отдел „Криминална полиция“, които съответно предотвратяват извършването на кражби. В сравнение с останалите квартали, кв. „Сарафово“ е един от най-спокойните и на територията му, в сравнение с другите квартали, има регистрирани най-малко престъпления. От началото на годината до настоящия момент в „Сарафово“ има регистрирани общо 25 престъпления, изключително малка бройка“, посочи той.

Ст. комисар Павлов допълни, че характерни за квартала са престъпления от общ характер като кражби, притежание на наркотици, шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Източник: bnr.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!