сряда, 25 октомври 2023 г.

Горят ли милионерите в Лахана от новите поправки в ЗУТ

Очаквано мнозина са недоволни, а единствената надежда на инвестиралите средствата си в подобни крайбрежни имоти, е промените да не бъдат приети

Едностайни апартаменти ПОД НАЕМ в Сарафово - ВИЖТЕ ТУК

Всякакво строителство на 100 метра от брега ще бъде забранено, с което апетитните терени, купувани от милионери в близкото минало на Лахана, в Созопол, Поморие, Бургас, Несебър, Обзор, Иракли и Царево, ще станат недостъпни за бъдещи инвестиции. Това се предвижда с поправка в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която е била входирана наскоро и е получила подписите на Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов.

На практика тази 100-метрова зона от брега навътре и сега е забранена за строителство от 2008 г. насам, но това е само на хартия. В предходните и заключителните разпоредби на закона бе допуснато забраната да не важи за законно изградени и разрешени обекти по действащи подробни устройствени планове. Това позволи отчуждаването, замяната и реституирането на терени, някога принадлежащи към плажове и последвалото им включване към урбанизирани територии, пише 24chasa.bg.

Тъкмо тази „вратичка” в ЗУТЧК затваря новата промяна. Спира се строителството, независимо какво предвижда устройственият план, а отделно от това се задължава местните власти да променят плана така, че да не се дава възможност за строителство в тези зони от тук нататък.

По Южното Черноморие общините посрещат,  меко казано, не особено радостно вестта за промяната, защото сега трябва да прекрояват общите устройствени планове, заради което ще се наложи да спрат планирани инвестиции, частни или обществени.

В самия Бургас приемат спокойно предложените промени, тъй като там няма много свободни терени за строителство до морето, но на юг и на север от областния център са  продадени парцели за милиони, които чакат своето застрояване по действащите сега разпоредби на закона.

“Промените в закона няма да ни се отразят, тъй като не се налага да правим промени в общия устройствен план на Бургас. Засягат примерно зона “Хижите” в парк “Росенец”, но там са частни терени”, коментира зам.-кметът по строителството на Бургас инж. Чанка Коралска.

В Поморие смятат, че при всички случаи  промените ще имат отражение в общината.

“Има си и добрите, и лошите страни. За сметка на спиране на презастрояването, каквато е очевидно целта на измененията, ще се ограничат инвестиционните намерения в тази зона около брега”, казва главният архитект на общината арх. Деница Дечева.

Община Поморие точно сега е в процедура по изготвяне на нов общ устройствен план и арх. Дечева е предала на специалистите проекта за промени на закона, за да се съобразят с тях при изготвянето му.

Ограниченията обхващат например част от собствениците на апетитните терени в местността Лахана, между бургаския квартал “Сарафово” и Поморие, която се превърна в хит за богатите бургазлии в последните години. Един декар в момента там върви между 120 хил. и 150 хил. евро. Желаещите да се сдобият с къща на първа линия  със 180-градусова гледка към морето обаче ги очаква неприятна изненада.

Лахана се очертава като бъдещ квартал на богатите, където ще се разрешава строителство с височина до 7 метра и много зелени площи. Това означава дву- най-много триетажни къщи.

Местните власти в Созопол са раздвоени за промените.

“От една страна, е добре, че се мисли за екологията, но това са много хора, закупили имоти на едни цени, които сега ще се чудят какво да ги правят”, коментират от общината. Ако предложените промени бяха влезли в сила преди 20 години, сега там нямаше да се пръкне баровски квартал като “Буджака”, където има къщи и вили, буквално кацнали на скалите над морето.

Източник: https://www.flagman.bg/article/305283


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!