вторник, 14 ноември 2023 г.

Казусът с рушащата се крайбрежна алея към Сарафово се забатачи в комисия към МС

МРРБ дало положително становище за финансиране на укрепването, но към момента, изглежда, няма взето решение

Едностайни апартаменти ПОД НАЕМ в Сарафово - ВИЖТЕ ТУК

Казусът с рушащата се крайбрежна алея към бургаския кв. „Сарафово“ се заплете. Темата бе обсъдена в края на септември по реда на парламентарния контрол след въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев към министъра на регионалното развитие Андрей Цеков.

“Въпросната крайбрежна алея към квартал „Сарафово“ в участъка, попадащ в местността „Ъгъла“ до квартал „Сарафово“, с дължина 1200 метра, е изградена върху брегоукрепително съоръжение дамба, което е част от един значим проект за укрепване на свлачище „Сарафово“, който е на стойност над 50 млн. лв. и е приключен през 2021 г. – финансиран е от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Алеята в този участък е нова, благоустроена, оборудвана с осветление, интернет и наистина е чудесна пешеходна и велоалея до квартала”, каза министърът от трибуната на Народното събрание.

Проблемната отсечка, в която през месец май 2022 г. са регистрирани пукнатини по асфалтовата настилка и пропадания, се намира между солниците и новата пешеходна алея в района на морски плаж „Сарафово – юг“, който е изключителна държавна собственост и върху него са предоставени права на управление на областния управител на Бургас.

Андрей Рунчев заяви от своя страна: „В началото на 2023 г. областният управител на Бургас е отправила искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за финансиране в размер на 116 хил. лв. за укрепването на крайбрежната алея към квартал „Сарафово“. До началото на активния летен сезон ремонтът на алеята все още не беше започнал и предпоставките за по-сериозен инцидент и в момента са актуални.”

А министърът разясни, че предвид създадената аварийна ситуация през 2022 г. са проведени неколкократни комисии по реда на Закона за защита при бедствия, които са организирани от областния управител на Бургас, при които е подадено искане за финансиране на проучвателни и проектни работи до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет (МС). Това искане е подновено през 2023 г.

До момента обаче, изглежда, там няма развитие.

“При проведените комисии не са установени нови или активизирани свлачищни процеси в посочения участък от алеята. Във връзка с постъпило от Община Бургас в МРРБ искане за финансиране, придружено от изготвен инвестиционен проект, е даден отговор с указания до Община Бургас. Искането е за финансиране в размер над 6 млн. лв. Това, което е отговорено, е, че установените с направените проучвания по изготвения инвестиционен проект факти е, че установените процеси са дестабилизационни, цитирам, с предимно повърхностен характер водна ерозия от атмосферни води в горната част на проучваната площадка и също така дестабилизационни процеси в зоната на приморската алея и плажната ивица”, каза още Андрей Цеков.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не било функционално компетентният орган да финансира проекта. Това е Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, а МРРБ е дало положително становище пред тази комисия за отпускане на средства за обекта, обясни министърът.

Депутатът Рунчев изрази неудовлетворение от чутото. Това е един казус, който вече се разисква над година и половина, посочи той и изрази опасения, че за началото на следващия летен сезон алеята може да изчезне напълно. Като доказателство Рунчев обяви, че има и снимки, каквито той предостави на „Флагман“.

Източник: flagman.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!