петък, 24 ноември 2023 г.

Концесионерът на Сарафово: Пясъчните диги пазят плажовете и са създадени още с началото на масовия туризъм

„След последната буря по морето отпреди дни всички вече трябва да са се убедили колко са необходими брегозащитните буни от пясък“. Това коментира за Грамофона нюз концесионерът на плажа в Сарафово Иван Пачев. По думите му пясъчните съоръжения същестуват преди 90-те години.

Двустайни ПОД НАЕМ в Сарафово от 230 евро - ВИЖТЕ ТУК

„Това не е нещо ново, те хората са го измислили още при започването на масовия туризъм в Слънчев бряг. Такива диги се правят не само в България, но и на много места в чужбина, особено където морето е бурно и има предпоставка за високи вълни и големи щети“, казва стопанинът на плаж Сарафово.

По думите на Иван Пачев когато пясъчните диги са изградени и има силно вълнение, плажната ивица ще бъде максимално защитена.

„Ако ги няма тези пясъчни насипи вълните свободно навлизат навътре до самия край на плажната ивица и когато се оттеглят навътре в морето, взимат всичкия пясък. И накрая оставаме без пясък“, обясни още Пачев.

Той добави, че заедно с другите стопани на плажни ивици по морето възнамеряват да разговарят за проблема с областния управител на Бургаска област Пламен Янев. „Единствено и само Областна управа забранява създаването на защитни пясъчни диги. Министерство на туризма е разрешавало, разрешава и сега, Басейнова дирекция също“, коментира още Иван Пачев.

Грамофона нюз припомня, че бившият областен управител проф. Мария Нейкова  издаде заповед в края на 2021 г, с която се забранява извършването на действия, които нарушават повърхността и целостта на крайбрежната плажна ивица.

Със заповедта се възлага на РИОСВ-Бургас, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и ОД на МВР-Бургас да извършват проверки и да осъществяват контрол за недопускане на дейности, нарушаващи целостта на плажните ивици.

В случай че се констатира нарушаване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за опазване на околната среда, нарушителите ще бъдат санкционирани.

Източник: gramofona.com


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!