четвъртък, 7 декември 2023 г.

2013г. Църква изплува в Сарафово - Какво стана с нашата атракция ?

Морето поднесе най-големия археологически подарък за бургазлии. Февруарската буря през миналата година разкри основи на римска сграда край почивния дом в Сарафово. Морето буквално свлече земна маса и показа конструкциите на късноантичната църква. По-късно пък лековита вода бликна в основите на храма. Археолозите са убедени, че в миналото, аязмото е било тачено като чудодейно.

Едностайни в Сарафово от 34 000 евро - ВИЖТЕ ТУК

Лековитият извор най-вероятно е накарал някогашните местни жители да вдигнат точно на това място църква. Според археолозите тя датира от IV-VI век и е била с необичайно богата украса. Открита е мозайка в пет цвята, ритуално вкопана пред апсидата на храма, както и останки от стенописи – изображения на светци и гръцки надписи, които в момента се реставрират. В параклиса са вградени дялани блокове, взети вероятно от представителна антична сграда.

Запазена е олтарна маса. Открити са находки за извършени две погребения, което подсказва, че в миналото мястото е било много почитано. Според ръководителя на археологическата мисия доц. д-р Людмил Вагалински има данни, че през ХII век храмът е бил разрушен, а на негово място е построен малък параклис с аязмо, откъдето е извирала водата с лековити и чудодейни свойства. По време на разкопките излязоха и стени от голяма римска сграда от II-III век. Руините тепърва ще разкриват миналото на района.

Източник: kmeta.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

2 коментара:

Анонимен каза...

аз живея тук. никой нищо не копае. никой нищо не разкрива. никой не се интересува от нашето "славно" минало. напротив, наоколо строят нови сгради които ще затрупат находките.

Анонимен каза...

жалко (((

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!