понеделник, 18 декември 2023 г.

Полицейски участък в Сарафово не е икономически обоснован според шефа на Пето РУ

Предложение: Сарафово да има свой полицейски участък

Разкриването на участък в кв. „Сарафово“ към Пето РУ - Бургас към момента не е целесъобразно и икономически обосновано за МВР, тъй като нивото на престъпност там не е високо и същото бележи трайна тенденция на намаление.

Едностайни апартаменти в Сарафово от 34 000 евро - ВИЖТЕ ТУК

Това посочва в свое становище началникът на Пето Районно управление – Бургас главен инспектор Георги Илиев, изпратено до директора на Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“ при община Бургас Веселин Василев, установи Gramofona.com.

Депешата му е по повод предложението да се открие постоянен полицейски участък на територията на „Сарафово“, постъпило в Общинския съвет на Бургас. То е подписано от Б. Томов – гл. експерт в квартала.

Последният мотивира искането си с това, че живущите в „Сарафово“ непрекъснато се увеличават. Вследствие на това рязко нараства и обемът на престъпления, на хулиганските и противообществените прояви, както и броят на пътнотранспортните произшествия.

„Това изисква непрекъснато полицейско присъствие, за да се осигури спокойствие, ред и законност в квартала“, пише в мотивите към предложението на Томов.

Главният експерт посочва, че в момента Сарафово се обслужва от V Районно управление на полицията в Бургас, като има само един полицейски инспектор, който отговаря за квартала. Това според него е крайно недостатъчно.

В становището си гл. инспектор Георги Илиев обаче посочва, че динамиката на извършените престъпления и нарушения на обществения ред на територията на кв. „Сарафово“ не налагат необходимостта да бъдат преструктурирани длъжности от щата на ОДМВР - Бургас с цел разкриване на участък в квартала към Пето Районно управление, въпреки демографският прираст за района, предвид бързото разрастване на населеното място.

Според полицейския началник не се наблюдава и голямо нарастване на регистрираните престъпления през активния летен туристически сезон.

Илиев подкрепя становището си с данни, според които през 2020 г. на територията на „Сарафово“ са регистрирани 28 престъпления (предимно за извършени кражби от жилища, търговски обекти и кражби на вещи и части от МПС), като 11 от тях са разкрити, а задържаните лица са 20.

В периода 01.01.2021 до 31.12.2022 г. в бургаския квартал са регистрирани 29 престъпления, от които 23 са разкрити. Задържани са 26 души.

За първите десет месеца на тази година в Сарафово са регистрирани 11 престъпления, всичките разкрити, като са задържани отново 26 лица.

„От изведените резултати се вижда минимално покачване на регистрираните престъпления, като през текущата година има намаляване на извършените, но повишаване на разкриваемостта на престъпленията, като това се дължи на латентната престъпност. Голяма част от разкритите престъпления са свързани с държане, производство и разпространение на наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества и/или техни аналози. На територията на квартал „Сарафово“ през периода от 01.01.2020 г. до 31.10.2023 г. няма регистрирани тежки ПТП с жертви и тежко ранени“, пише гл. инспектор Георги Илиев.

Източник: gramofona.com


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!