петък, 1 декември 2023 г.

Сарафово по-добре да забрави за красивата крайбрежна велоалея

Според областна администрацията тя е незаконна и трябвало отдавна да бъде премахната

Тристайни в Сарафово от 85 000 евро - Вижте тук

Бургас трябва да забрави за възстановяването на най-красивата част от велоалеята към кв. „Сарафово“, която преди година и половина падна в плен на свлачището и днес реално е унищожена. Това стана ясно от пресконференцията на областния управител Пламен Янев днес.

Ако действително се приеме, че Янев говори от името на държавата и правителството, то трябва да е ясно, че алеята няма да бъде спасена.

Спор е дали това ще се случи по законосъобразност или заради политически инат, но днес се изтъкнаха няколко причини, които показаха, че държавата (отново с уговорката, че Янев изразява позицията на правителството, б.а.) няма да отпусне средства.

От областна администрация твърдят, че е нужен проект за възстановяването. Те не приемат този, който е изготвен от кметския екип, изтъквайки че Общината не е собственик на терена, а и самият проект не отговарял на законовите изисквания - алеята не била алея, а технологичен път, който трябвало да бъде премахнат, подчерта Янев пред журналисти днес.

Има и втори вариант, свързан с прехвърлянето на терена. Не е ясно обаче колко време ще отнеме тази процедура, дали няма да се забави фатално и накрая, когато стане общинска собственост, възстановяването да е безсмислено, защото ще струва много пари.

Какво се случи днес?

Часове след днешната общинска сесия, на която зам.-кметът по строителството Чанка Коралска съобщи, че очаква Областна администрация да внесе проекта за финансиране пред МРРБ, защото има индикации, че средства за възстановяването ще се заложат в Бюджет 2024, губернаторът Пламен Янев даде извънредна пресконференция.

Уточняваме, че като цяло брифингите на настоящия областен управител са изключение и трябва да се приемат като историческо събитие, защото се броят на пръстите на едната ръка.  

Днес Пламен Янев застана пред журналисти и определи твърденията на Община Бургас за „манипулация“. Според него в МРРБ били отказали на кмета Димитър Николов да отпуснат финансиране за тази велоалея.

Той даде да се разбере, че няма да внесе в МРРБ проекта на Община Бургас, защото не отговарял на изискванията – предвидено било благоустрояване, а не само брегоукрепване.

По думите на Янев самата алея, която вече е погълната от морето, била незаконна. Това е т.нар. технологичен път, който е изграден като байпас по време на първото брегоукрепване към кв. Сарафово преди няколко години и според Янев трябвало да бъде премахнат след края на строителните дейности, а не използван за алея.

Източник: flagman.bg


сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

1 коментар:

Доли Стефанова каза...

Защо господин Янев не направите нещо,което е в полза за бургазлии,ами повтаряте едно и също,че е технологичен път,че … Разочаровахте много хора. Този път се ползваше от много хора. Спортуваха,караха колелета, разхождаха се по него. Според мен няма невъзможни неща. Вместо да сте единодушни с общината и заедно да настоявате за средства, за да се възстанови,вие сте контра на общината. Така се получава с назначените администратори. Ако трябваше да ви избираме,съжалявам да го кажа, нямаше да сте на този пост.

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!