сряда, 17 януари 2024 г.

Спешна среща днес от 18 часа в Сарафово


Напрежение в бургаския квартал Сарафово заради продажбата на държавен терен. В 18 часа днес областният управител Пламен Янев организира среща в читалище "Ангел Димитров 1929" в кв. Сарафово. На срещата са поканени жители на квартала, общински съветници и всички заинтересовани лица. Причината за напрежението е спешната среща е заповед на областния управител, с която той е търг за парцел на ул. „Буревестник“, който е с площ 5599 кв./м. Първоначалната тръжна цена е 1 807 400 лв., а наддаването е обявено за 8 март 2024 г. Това обаче предизвика недоволството на местни жители и на общински съветници, които живеят в квартала.

Едностайни в Сарафово от 34000 евро - ВИЖТЕ ТУК

Сарафово е един от най-бързо развиващите се комплекси и е предпочитан от младите семейства с малки деца. „Поради тази причина постоянно възниква необходимост от осигуряване на допълнителни места в детската градина, разкриване на нови паралелки в училището, създаване на кътове за игра и спортни площадки, обособяване на пространства за обществено ползване“, отбелязва общинската съветничка от ГЕРБ Ева Михалева, която организира подписка срещу идеята за продажбата на терена. Притесненията на Михалева и други жители на Сарафово е, че там ще се издигне нова жилищна сграда.

„Предвид изложеното по-горе и належащата нужда от терени, върху които да бъдат построени сгради от обществено значение, както и зелени терени за отдих и спорт, намирам за недопустимо да се разпродават на търг малкото останали свободни държавни имоти, без дори да се проведе допитване до жителите на „Сарафово“.

Настояваме въпросът да бъде отнесен до ресорните министерства и обявеният търг да бъде отменен. Нека да запазим малкото останали зелени площи в кв. „Сарафово“!“, отбелязва в информацията за подписката Михалева. Тя вече е подкрепена от над 400 души. От областна администрация обявиха, че в момента въпросният терен пустее и  има сигнали за незаконни действия в него. А в съседен държавен имот дори е реализирано незаконно строителство.

Заради създалото се напрежение областният управител е разпоредил проверка. От нея ставало ясно, че до момента Община Бургас не е искала теренът да й бъде предоставян за изграждането на парк или детска площадка. А от обявлението за търга става ясно, че правото на строеж върху имота се учредява според показателите на ПУП – ПРЗ, който е одобрен със Заповед № 1018/20.04.2021 год. на община Бургас и е  ес функционално отреждане „За курортни дейности“. Застрояването в поземления имот е съобразно предвижданията за зона 1/Ок, по действащ ОУП на град Бургас и показателите за застрояване по Заповед № 1018/20.04.2021 год. на Зам.- кмет „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ на община Бургас, както следва: височина до 10 м. (3 ет.), Плътност на застрояване до 30%, Кинт до 1.5, П озеленяване – минимум 50% и задължително паркиране в границите на УПИ. Допустимата максимална РЗП на сградите според показателите на застрояване е 6719 кв.м.

Парцелът се продава, за да се предотвратят бъдещи незаконни действия в него, уточняват от пресцентъра на областния управител. „Ако Община Бургас има визия за ползването на парцела в полза на обществото, Областна администрация е готова да съдейства по съответния законов ред“, коментира Пламен Янев.

Източник: gramofona.com



сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

1 коментар:

Анонимен каза...

Теренът на публикуваната снимка е на ул. Ангел Димитров, срещу Атлантис.

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!