четвъртък, 18 януари 2024 г.

Вижте какво решиха за държавния имот в Сарафово

Областната управа в Бургас ще спре търга за продажба на 5 хил.600 кв.м. терен в бургаския квартал „Сарафово“. Това заяви, на среща с общински съветници и местни жители, областният управител Пламен Янев. 

Двустайни в САРАФОВО от 60000 евро - ТУК

До решението се стигна след като 500 души подписаха петиция на общинския съветник от ГЕРБ Ева Михалева. В нея се настоява земята да не се продава за строителството на сгради, а да се използва за обществени нужди като изграждането на детска градина, училище или парк.  

Кратката история на държавния терен, който предизвика политически страсти, както и недоволството на жители на квартал Сарафово показва, че за терена, който се намира на улица „Буревестник“ през 2021-а година Областната управа в Бургас е поискала от общината промяна на Общия устройствен план и отреждането на земята за курортно строителство. Всъщност една трета от терена е частна собственост. Очевидно искането е направено по настояване на търговското дружество, закупило преди години парцела. За това говори и факта, че след разделянето на терена за новообразуваните урегулирани поземлени имоти не е извършена подялба между държавата и частния собственик. Сега областната управа е обявила търг с наддаване за продажбата на държавната земя. 

Областният управител Пламен Янев предложи и Община Бургас да се откаже от застрояването на 23 дка общинска земя в квартала и да промени предназначението й щом хората имат нужда от паркове, паркинги, училища и детски градини. Защо Областната управа не се е допитала до хората, а е предприела действия по продажбата на терена, кой - общината или областната управа трябва да предприеме първите стъпки по промяна на собствеността на земята от държавна в общинска, бездейства ли общината и какви интереси защитава областната управа - тези и други упреци бяха отправени на срещата. 

След като областният управител обяви, че ще спре търга за продажба на терена стана ясно, че чрез обществено обсъждане ще определи за какво да бъде отреден той.

Източник: bnr.bg



сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!