събота, 27 януари 2024 г.

Сключени договори за финансиране в Сарафово по Националния план за възстановяване и устойчивост

Пет проекта на Община Бургас в сферата на образованието са одобрени и имат сключени договори за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те касаят изграждане на 3 нови училищни сгради и модернизация на 4 съществуващи училища и детски градини, съобщи кметът Димитър Николов.

Двустайни от 60 000 евро в Сарафово - ТУК

„Така ще се удовлетвори потребността от осигуряване на още 1254 допълнителни учебни места в тези училища и ще се създадат условия за преминаване на учениците им в едносменен режим на обучение“, допълни още кметът Николов.

Според ресорните зам.-кметове по строителство и образование на Бургас Чанка Коралска и Михаил Ненов проектните дейности ще обхванат общо 7 обекта – 5 училища и 2 детски градини.

„Благодарение на тези проекти на Община Бургас ще се изградят 3 нови сгради – корпус на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, пристройка на ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“ и ново училище в кв. „Крайморие“. Цялостна модернизация ще бъде извършена на други 2 училища – ОУ „Антон Страшимиров“ и ОУ „Георги Бенковски“, и на 2 детски градини - ДГ „Вълшебство“ и ДГ „Ален Мак“ в кв. „Сарафово“, сподели зам.-кметът „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ Михаил Ненов.

Проектът „Надграждане на образователната инфраструктура в Община Бургас, чрез изграждане на нови сгради към училища“ включва строителство на нови сгради на ОУ „Христо Ботев“ - кв. „Сарафово“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и училище в кв. „Крайморие“, което ще бъде филиал на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ и доставка на необходимото обзавеждане и оборудване за пълноценното им функциониране.

Новопостроените сгради ще бъдат с първично енергийно търсене, т.е. с 20 % по-ниско от изискването за сграда с близко до нулево нетно потребление на енергия, а крайните ползватели ще бъдат 1254 ученици.

„Активно ще работим и ще следим за качеството и сроковете на строително-ремонтните дейности до успешния край на проектите“, заяви на срещата зам.-кметът „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ Чанка Коралска.

Останалите 4 проекта са за „Модернизация на образователна среда” и включват ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Георги Бенковски“, ДГ „Ален мак“, кв. Сарафово и ДГ „Вълшебство“. В тях ремонтните дейности ще обхванат въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ново обзавеждане и оборудване, и осигуряване на достъпна среда.

В двете училища ще бъдат изградени STEM центрове и специализирани лаборатории, които ще бъдат обзаведени и оборудвани с необходимите технологични средства, както и панорамен външен асансьор за осигуряване на достъпност. Чрез модернизацията и мерките за енергийна ефективност в сградите ще се подобри състоянието на околната среда и комфорта за учениците, и ще създаде условия за утвърждаване на интерактивни методи на обучение и повече практически занятия в учебните заведения.

Източник: Община Бургас
сподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!