сряда, 24 април 2024 г.

Общинският съвет иска от министъра полицейски участък в Сарафово


Тристайни в Сарафово от 90 000 евро - ТУК

Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон

С 46 гласа „за“ и аплодисменти Общинският съвет в Бургас изпрати писмо до министъра на вътрешните работи с искане неотложно да бъде разкрит  самостоятелен полицейски участък в кв. Сарафово. Под решението се подписаха всички политически групи.

Присъедини се към Viber общността на Сарафово от ТУК

Този социален проблем засяга 6 000 жители на квартала, чийто брой нараства почти двойно през летния сезон. В същото време се наблюдава засилване на  латентната или т.нар. скрита престъпност, поради липса на особен ентусиазъм у гражданите да подават официални сигнали за извършени престъпления, се посочва в докладната.

Арх. Дилян Георгиев от ПП-ДБ обяви, че с колегите му подкрепят предложението. „Силата е в различията, а не в приликите – всички се разписаха и ще изпратим дълго чакано искане до министъра на вътрешните работи. Винаги в кв. Сарафово е имало проблем с полицейското присъствие. За живущите в квартала всяко престъпление е твърде много. Много случаи не стигат до 5 РПУ, затова призовавам да подкрепите докладната. Дори министърът да не разреши, всеки съветник да внася отново това искане до постигане на разрешение, допълни той.

Ева Михалева от ГЕРБ добави, че отдавна живее в кв. Сарафово. „Подкрепям желанието на съкварталците ми, наистина трябва да има повече полицейски контрол“, каза Ева Михалева.

Стойко Андреев на свой ред обяви, че ИТН подкрепя инициативата. „Предлагам в Комисия по обществен ред да извикаме началника на Пето РУ и да видим как да засилим полицейското присъствие“, подчерта той.

Георги Манев допълни, че КОД – Български възход ще подкрепят докладната. „Да натиснем държавата да се случи това. Нашата роля е да се държим здраво всички, да бъдем иновативни и да изискаме най-правилните решения за община Бургас“, призова Георги Манев.

Най-висок е процентът на кражбите, следвани от унищожаване на чужда собственост, измами, грабежи и престъпления, свързани с наркотични вещества.

На този фон, учудване предизвиква становището на началника на Пето районно при Областната дирекция на МВР-Бургас: "Към момента е икономически нецелесъобразно разкриването на участък, на база динамика и ниво на престъпност".

„Икономическия фокус, обаче не може да бъде движещ при гарантирането на необходимостта от сигурност и възможност за бърза реакция на органите на реда“, категорични са вносителите.

„Липсата на локална единица, която е разположена в квартала, обуславя факта за липсата на сигурност сред жителите му. По този начин е компрометирана възможността за бърза реакция и регистриране на престъпление, което от своя страна, засилва чувството за безнаказаност и липса на контрол и сигурност сред гражданите. Разкриването на участък, ще повдигне чувството на сигурност сред жителите му- деца, млади родители, пенсионери, ще увеличи и възможността за справяне с престъпността и в останалите сателитните на населени места квартал Черно море, квартал Рудник, село Брястовец и село Драганово“, пише в докладната.

Източник: flagman.bgсподели с приятели в социалните  мрежи
или Коментирай

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!