вторник, 21 май 2024 г.

Амбициозни планове за велоалеята


Присъедини се към Viber общността на Сарафово от ТУК

16-километрова пешеходна и велосипедна алея може да свърже Бургас с парк „Минерални бани“ между кварталите „Ветрен“ и „Банево“. Предложението бе анонсирано от Николай Кючуков по време на събитие на тема „Единение за спорта в Община Бургас“, организирано от партия „Единение“ и НПО „Посока Бургас“.

По време на презентацията бяха показани примерни визуализации и основните акценти за реализация на идеята. Очаква се тя да бъде входирана в Общински съвет-Бургас в края на месец септември с настояването да бъде включена в Бюджет 2025.

Идеята за свързване на града с крайните квартали „Ветрен“ и „Банево“ е обсъждана през последните няколко години, като през този период е избран и най-подходящият маршрут, който минава покрай Атанасовското езеро. Целта е то да бъде далеч от главния път, където има тежък трафик, вредни емисии и ниска безопасност. 

Трасето ще бъде разделено на два етапа от по 8 километра, на които ще има обособени зони за отдих. То ще минава през Зоопарк Бургас и Бургаските солници, като ще стига до новия квартал „Кюшето“, където ще се включва в съществуващата велоалея, отвеждаща до Морската градина и квартал „Сарафово“. Част от алеята върви успоредно и с неизползваема железопътна линия, която в бъдеще също може да бъде развита. 

Според Кючуков градската веломрежа и свързаността с квартал „Крайморие“ осигуряват общо трасе, което е достатъчно за провеждането на маратон с дължина 42,195 км. 

По предварителни изчисления изпълнението на проекта ще излезе около 400 лв/м за комбинирана пешеходна и велосипедна алея с осветление. Това означава, че приблизителната обща стойност е около 6,5 млн. лева. 

Кючуков допълни, че в случая мечтата на хиляди бургазлии, би трябвало да тежи повече от парите, така че изрази надежда, че финансиране ще бъде намерено. Това може да стане по редица европейски програми, като „Развитие на регионите“, „Транспортна свързаност“, „Фонд за регионално развитие“ и други. 

Той даде и добри примери от целия свят, където са изпълнени подобни проекти, като Израел, Дания, Германия и дори българския морски град Царево. 

Източник: Искра Бг 
сподели с приятели в социалните  мрежи
или КоментирайНяма коментари:

Публикуване на коментар

Моля пишете на кирилица!